2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Ötvenen vesztették életüket eddig a görög tűzben

Hír TV

2018. július 24., kedd 08:14, frissítve: kedd 22:01

Ötvenre emelkedett a görög fővárosnál pusztító futótűz halálos áldozatainak száma. Többen az autójukban égtek menekülés közben. Ez a legsúlyosabb eset 2007 óta, akkor a Peloponnészoszi- félszigeten kitört tűzvésznek volt több tucat halálos áldozata. A magyar konzuli szolgálat tájékoztatása szerint a tűzvésznek nincs magyar érintettje.

A tűz az Athéntól 54 kilométerre nyugatra fekvő Kineta városában lángol, de máshol is könnyen tűzre kapott az aljnövényzet a napok óta tartó hőség miatt. A görög hatóságok otthonuk elhagyását javasolták a peloponnészoszi félsziget partmenti régiójában lakóknak. A félszigetet a kontinentális országrésszel összekötő autópálya az egyik legforgalmasabb az országban. Most a tűz miatt lezárt szakaszokon teljesen üres.

Nem csak nyugaton, Athéntól keletre is lángok borítják a partszakaszt. Rafina városában a lángok már a házakra is átterjedtek. A tűzoltók elkeseredett küzdelmet folytatnak a tűzzel, de egyedül nem boldogulnak.

Egy Mati nevű kisfaluban már legalább 20 ember meghalt a tűzben, amikor a széljárás miatt a tűz valósággal letarolta a települést. Többen a kocsijukban égtek, mert az autóutakat, ahol menekülni próbáltak, már elérte a tűz.

Az embereket a helyi halászok és a parti őrség hajói mentették ki a vízből. Többen szinte ruhát is alig viseltek, annyira gyorsan kellett menekülniük.

Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök lerövidítette boszniai útját és hazatérve újságíróknak arról beszélt, hogy európai segítségre is szüksége lesz az országnak.

Az attikai régió nagyon nehéz helyzetben van. Több mint 600 tűzoltó és 300 jármű dolgozik a lángok megfékezésén három nagyobb tűzcsoportnál. Folyamatosan készenlétben kell állnunk, most egységet kell mutatnunk - mondta a görög kormányfő.

Görögországnak egyelőre Ciprus ajánlotta fel segítségét, tűzoltókocsikat és személyzetet ígért.

A Hír Televíziónak egy Athénban élő magyar azt mondta: az országban gyakoriak a tűzesetek, de ilyen pusztítást régóta nem láttak.

Hála istennek itt mindenki jól van, azt tudom mondani, de ez katasztrófa. Mást se láttál tegnap csak minden csupa fekete volt. Eltűnt a nap, mintha havazott volna, tehát hamu, pedig én lent vagyok itt délen. Amikor a barátaid küldik a képeket, mert ott voltak délután strandolni és ők küldik azt, hogy le vannak zárva az utak és hogy mellettük 5-10 méterre ott vannak a lángok az autóút szélén... ez ilyen megrendítő. Volt már itt tavaly is tűz, kisebb-nagyobb, de ilyet én még ugye nem láttam - mesélte Szécsényi Flóra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!