2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Görög államcsőd: még mindig nincs egyezség

2015. június 4., csütörtök 18:20, frissítve: csütörtök 18:33

Az athéni vezetésnek a héten 300 millió dollárt kell visszafizetnie, júniusban pedig még kétmilliárdot, de erre nincs pénzük. Az EU és az IMF a megszorítások folytatását várja a görögöktől, de a radikális baloldali kormány sem a nyugdíjak további csökkentésére, sem az energiaárak emelésére nem hajlandó.

A tárgyalások újabb fordulójára érkezett a görög miniszterelnök Brüsszelbe. Aléxisz Cípraszt Jean-Claude Juncker hívta meg a találkozóra, hogy tájékozódjon azok állásáról.

Az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF képviselői is részt vettek a megbeszélésen. „Az EKB igazgatótanácsa azt akarja, hogy Görögország az eurózóna tagja maradjon, ugyanakkor erős megállapodás szükséges. Egy erős megállapodás pedig növekedést eredményez, szociálisan korrekt, ugyanakkor fiskálisan fenntartható és a pénzügyi instabilitás megmaradó erőforrásait vagy okait teszi semmissé” – mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke.

A tárgyalások éjszakába nyúltak, a görög miniszterelnök szerint közelebb kerültek a megállapodáshoz és fizetni fognak a Nemzetközi Valutaalapnak, így elkerülve az államcsődöt. „A nap végén azt gondolom, hogy a reális javaslatok, amik az asztalon maradtak, azok a görög kormány javaslatai. Volt alapunk, amiről tárgyalhattunk, és ez egy optimista helyzet. Közel vagyunk a megállapodáshoz az elsődleges többlet tekintetében, ami azt jelenti, hogy mindkét oldal megegyezett abban, hogy kemény megszorítások nélkül folytatjuk, amiről mi azt gondoljuk, hogy nem szabad a múlt hibáit elkövetni még egyszer. Úgy hiszem, hogy az elkövetkező néhány napban még közelebb kerülünk a megállapodáshoz” – vélekedett Aléxisz Cíprasz.

A Hír Televíziónak nyilatkozó szakértő szerint Görögország számára elengedhetetlen a megállapodás, mert máshonnan nem tud pénzt szerezni. „Görögország még mindig nem tud kilépni a piacokra hitelért, ha jól tudom, 22 százalék körül van a felár, amit fizetnie kellene, ami óriási, ezért valószínűleg, sőt szinte egészen biztosan egy új csomagot kellene majd elfogadni, amiből majd fizetni tudja a hiteleket” – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense.


Görögországnak június közepéig 1,5 milliárd eurót kell átutalnia az IMF-nek. A görög államkincstár viszont üres, pedig az athéni kormánynak 5,2 milliárd dollár értékű kincstárjegyet kell megújítania, valamint ki kell fizetnie a nyugdíjakat és a közalkalmazottak bérét, nagyjából 2,2 milliárd eurót.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!