2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

London forrong, a királynő nyugtat

2016. július 2., szombat 19:26, frissítve: szombat 19:36

Tízezrek tüntettek Londonban az Európai Unióból való kilépés ellen. A tiltakozók uniós zászlókkal vonultak a brit parlament elé – a demonstrálók szerint a kilépéspárti politikusok kampányukkal átverték az embereket, ezért szavazott a többség az EU elhagyására. Közben II. Erzsébet királynő nyugalomra intette a lakosságot, a skót parlamentben tartott nyitóbeszédében.

„Mit akarunk? Európai Uniót! Mikor? Most!” – kiabálták az uniópárti tüntetők a londoni felvonuláson. Több tízezren tiltakoztak az ellen, hogy a brit szavazók többsége a kilépés mellett döntött a múlt csütörtöki népszavazáson.

„Amennyiben a parlamentáris demokrácia hazája vagyunk, akkor választásokat kell kiírni. Nem nyomhatják le ezt a torkunkon, mondván, ez a nép akarata, mert a népnek hazudtak” – vélekedett egy tanár a demonstráción.

A tüntetők szerint a brexit-párti politikusok megvezették az embereket. A kilépéspártiak egyik vezéralakját, Boris Johnson volt londoni polgármestert pedig azzal vádolják, hogy megfutamodott, mert nem vállalja el a kormányfőséget.

„Én félig dán és félig angol vagyok. Mindenki ugyanazt érzi, egységre van szükség, mert a politikai helyzet bizonytalan idehaza és a világon. Tartsunk újabb népszavazást!” – mondta egy másik tüntető.

Közben a skót parlament ülésszakának nyitóünnepségén II. Erzsébet tartott beszédet, de a királynő nem nyilvánította ki véleményét a brexitről. Az uralkodó nyugalomra intette a lakosságot. „Egyre bonyolultabb világban élünk, ahol az események elképesztő gyorsasággal mennek végbe, ezért néha nehéz nyugodtnak és összeszedettnek maradni” – fogalmazott.

A skótok túlnyomó többsége az EU-tagságra szavazott, ezért a kormány azt fontolgatja, hogy újabb népszavazást ír ki a Nagy-Britanniától való elszakadásról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!