2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Folytatódik az üzengetés London és Washington között

Hír TV

2017. november 30., csütörtök 19:47, frissítve: csütörtök 21:04

Tovább folytatódott az üzengetés London és Washington között Donald Trump kínos twitterposztolásai miatt. Az amerikai elnök a brit szélsőjobboldal egyik vezetőjének muszlimellenes videóit osztotta meg. Az első hivatalos brit bírálatot Trump visszautasította, ma megérkezett a második.

Három videót osztott meg szerdán Donald Trump a Twitter-oldalán. Az elsőn egy muszlim férfi egy holland fiatalra támad, a másodikon egy másik muszlim összezúz egy Szűz Mária-szobrot, míg a harmadikon iszlamisták egy háztetőről lelöknek egy tizenéves fiút.

Az ehhez hasonló tartalom megosztása is szokatlan egy amerikai elnöktől, a felhördülést azonban leginkább az okozta, hogy Trump egy brit bevándorlásellenes és muszlimellenes csoport vezetőjének a posztjait használta. Jayda Fransen gyűlöletkeltő kijelentései miatt büntetőeljárás alatt áll, míg szervezete, a Britain First – a brit kormány szerint – etnikai és vallási ellentéteket gerjeszt Nagy-Britanniában.

A brit miniszterelnöki hivatal ezért azonnal elítélte Donald Trump tettét. Az elnök azonban csütörtök reggel visszakozás helyett támadó hangvételű Twitter-üzenetben válaszolt, felszólítva Theresa Mayt, hogy ne vele foglalkozzon, hanem a saját iszlamista terrorfenyegetettségével.

„Nem félünk kimondani, amikor az Egyesült Államok téved. Nagyon világosan ki kell mondani ilyenkor, és én ki is mondom: a Britain First posztjait megosztani helytelen dolog volt” – ez már Theresa May csütörtöki reagálása a második Trump-üzenetre. A Washington és London közötti szóváltás téma volt a brit parlamentben is.

„A brit emberek nem tűrik meg a szélsőjobb előítéletes retorikáját, amely éppen ellentéte annak, amelyet a hazánk képvisel: ez pedig a méltóság, a tolerancia és a tisztelet” – jelentette ki Amber Rudd brit belügyminiszter.

A Fehér Ház azzal magyarázta az elnök posztját, hogy így akart társadalmi vitát kezdeményezni a bevándorlásról.

„Ha az elnök ilyen zavaros videók posztolgatásával akar párbeszédet kezdeményezni, akkor felvetődik, hogy ez felelős vezetői tulajdonság-e. Ez a Fehér Ház méltóságán aluli viselkedés” – vélekedett Nihad Awad, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának vezetője. London muszlim vallású polgármestere szintén értetlenségét fejezte ki, és javasolta, hogy a brit kormány halassza el Trump közelgő brit hivatalos látogatását. A Downing Street jelezte: ennyire nem nagy a baj.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!