2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Folytatódhatnak a tárgyalások a nagykoalícióról

Hír TV

2018. január 21., vasárnap 18:57, frissítve: vasárnap 19:44

Folytatódhatnak a tárgyalások a nagykoalícióról Németországban: a szociáldemokrata párt kongresszusán szűk többséggel nyertek az igenek. Így akár jövő héten asztalhoz ülhet Martin Schulz, Angela Merkel és Horst Seehofer.

A nagykoalíció ellenzői már a bejáratnál hallatták hangjukat. Egy bohócnak öltözött demonstráló azt kérdezte: hová vezethet a harmadik Merkel-nagykoalíció a jobboldal és a baloldal között Németországban?

„Én már 2013-ban a nagykoalíció ellen voltam, mert mégis mi haszna van annak, ha csak a CDU sakkbábui vagyunk, annak több értelmét látom, ha ellenzékbe vonulunk és új ötleteken dolgozunk, nem pedig a kormányban vagyunk, ami csak a párt beolvadásához vezet” – mondta Sabine Henze.

Sokan gondolták ezt így az ülésteremben is. A szociáldemokrata párt több mint 600 delegáltja arról tanácskozott az NSZK egykori fővárosában, Bonnban, hogy megadják-e a párt vezetőinek a felhatalmazást a kormányalakításra a CDU-val és a bajor CSU-val. A küldöttek között heves vita dúlt, amelyet Martin Schulz beszéde váltott ki. Az elnök bevallotta, hogy számára sem lesz egyszerű a kormányalakítás, hiszen kezdetben ő is azt mondta, hogy az SPD vonuljon ellenzékbe.

„Higgyétek el, ez nem volt egyszerű döntés, nemcsak nektek, nekem sem. De miután maga az államfő kért arra, hogy találjunk együtt egy kiutat ebből a bonyolult politikai szituációból, nem volt több kétség bennem. Mint szociáldemokrata az én politikai meggyőződésem az, hogy ebben a speciális helyzetben beszélnünk kell arról, hogy mi az, amit a német és európai emberek életének javítására el tudunk érni” – így Martin Schulz.

A pártelnök újabb feltételeket támasztott. Kikötötte, hogy a nagykoalíciós szerződést csak akkor írná alá, ha a befogadható menekültek számának nincs plafonja, ha a menekültek családegyesítése egyedi elbírálás alapján történik, az egészségügyben pedig felszámolják a magánbiztosítókat. Schulz előfeltételnek tekinti a koalíciós szerződés felülvizsgálatát két év elteltével. A vita megmutatta a véleménykülönbségeket az SPD ifjúsági tagozata és a pártelnökség között.

A szavazás szoros eredménnyel zárult. Egyszerű kézfeltartással nem tudták eldönteni a kérdést, a voksokat meg kellett számolni, ami ritka egy pártkongresszuson.

A 645 delegált alig több, mint 56 százaléka szavazott igennel.

A koalíciós tárgyalások végén egy újabb szavazás vár majd a szociáldemokrata pártra. Akkor majd mind a 440 ezer párttagnak kell szavaznia arról, hogy egyetért-e egy újabb nagykoalíciós kormányalakítással. Ezt azonban már nem egy kongresszuson, hanem levélben fogják megtenni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!