2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 11:00

Földcsuszamlás: csak három túlélőt találtak

2017. június 25., vasárnap 19:57

Három túlélőt és 15 holttestet találtak abban a kínai faluban, amelyet szombaton temetett be egy földcsuszamlás. 118 embert még keresnek. A tragédiát a heves esőzések okozták, amelyek még napokig tarthatnak.

A második legmagasabb riasztást adta ki szombaton a kínai meteorológiai intézet az országot sújtó esőzések miatt. A figyelmeztetés a következő három napra vonatkozik, és főleg a keleti és délkeleti területekre terjed ki. Az előrejelzések szerint három óra alatt akár 50 milliméter csapadék is hullhat.

„A folyók és tavak vízszintje viszonylag magas. Mivel a talaj már teljesen átázott és folyamatosan esik, ezért a különösen erős viharok nagy valószínűséggel geológiai katasztrófákkal járnak” – mondta a Li Hsziao-Kuang, Csianghszi tartomány vízügyi igazgatóságának helyettes vezetője.

Közben Szecsuan tartományban folytatódott a mentés abban a faluban, illetve annak a falunak a helyén, amelyet szombaton egy kora reggeli földcsuszamlás döntött romba. A mentőalakulatok mindössze néhány túlélőt találtak.

„Szinte még hajnal volt, otthon voltam, kijöttem, és a szabadban álltam, körülbelül öt óra volt” – mondta egy 81 éves túlélő.

A mentésben több mint háromezren vesznek részt. Detektorok és kereső kutyák segítségével keresik a túlélőket, ám már csak holttesteket találnak. Szakértők szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy újabb túlélőre bukkannak.

„A mentőműveletekben részt vevő geológusok szerint az eltűnt személyek túlélési esélyei a földcsuszamlástól kicsik, mert a földcsuszamlási terület annyira szűk, hogy nem teszi lehetővé a nagyszabású keresési műveletet, a mentőalakulatok pedig nem tudnak túl mélyre ásni a folyamatos omlásveszély miatt” – mondta Vang Ming-Huj, Szecsuán tartomány helyettes kormányzója.

A szakértők szerint a szecsuáni földcsuszamlást a heves esőzések okozták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!