2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Fogolycseréről tárgyal Putyin és Porosenko, Obama is beszállt

2016. április 19., kedd 17:50, frissítve: kedd 20:29

Fogolycseréről tárgyal az orosz és ukrán elnök, miután mindkét országban nemrég ítéltek el ellenséges katonákat az ukrán háború miatt. Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök telefonon beszélt egymással. Legutóbb Ukrajnában kapott 14 évet két orosz katona, márciusban pedig Moszkvában ítéltek 22 évre egy ukrán pilótanőt, a feltételezések szerint őket cserélhetné ki a két ország.

Az orosz katonákat terrorizmus miatt ítéltek el Kijevben. A két férfit tavaly májusban fogták el az ország keleti felén. A vád szerint az oroszbarát szakadár fegyvereseket segítették. Első fokon 14 évet kaptak. „Az ukrán bíróság döntése ugyanolyan koncepciós eljárás, mint ahogy az ukrán pilótanőt, Nagyezsda Szavcsenkót elítélték Oroszországban” – mondja a katonák egyik védője.

Az ukrán pilótanő, Nagyezsda Szavcsenkó egy hónapja 22 évet kapott Moszkvában, amiért orosz katonákat lőtt le. Tavaly év végén egy ukrán filmrendező is 20 év börtönt kapott a Krím félszigeten.

„Remélem, hogy együtt tudunk működni az oroszországi és ukrajnai ügyek összevonásában, mert adná magát a fogolycsere Oroszország és Ukrajna között. Ez mindkét fél érdeke” – mondta a Moszkvában elítélt ukrán pilótanő ügyvédje.

A fogolycseréről hétfő este telefonon tárgyalt Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin. Az amerikai elnök, Barack Obama is közvetítene az ügyben, ő is felhívta Putyint.

A telefonbeszélgetés nagyrészt Ukrajnáról szólt, egy intenzív megbeszélés volt. „Az Egyesült Államok továbbra is fenntartja, hogy Oroszországnak tartani kell magát a korábban vállalt kötelezettségeihez, és tiszteletben kell tartania Ukrajna területi egységét” – mondta Obama szóvivője.

Oroszország a mai napig tagadja, hogy katonákat küldött Ukrajnába. A moszkvai vezetés szerint csak önkéntesek harcoltak szabadidejükben. Egy véletlenül publikált költségvetési tervezetből viszont kiderült, hogy Oroszország 2 ezer katonát vesztett az ukrajnai háborúban, és 3 ezer katonának fizetnek rokkantnyugdíjat az ukrajnai sebesülések miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!