2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Feszültséget okozott Medvegyev látogatása

2015. augusztus 23., vasárnap 12:11, frissítve: kedd 15:30

Diplomáciai feszültséget okozott Japán és Oroszország között az orosz miniszterelnök látogatása a Kuril-szigeteken. A szigetcsoport hovatartozása a második világháború óta állandó feszültségforrás a két ország között. A japán külügyminiszter lemondta oroszországi útját, és kérdéses lett az év végére tervezett orosz–japán csúcstalálkozó is. A területi vita nemcsak szigetekről szól, a legfontosabb kérdés a kőolaj- és földgázlelőhelyek birtoklása.

A Kuril-szigetek hovatartozása a második világháború óta állandó feszültségforrás Japán és Oroszország között. A területet az orosz csapatok a háború utolsó napjaiban foglalták el, és főként emiatt nem történt máig meg a formális békekötés Moszkva és Tokió között. A szigetre utazó Dmitrij Medvegyev az olajban és földgázban gazdag terület adta munkalehetőségeket ecsetelte a helyi fiataloknak.

„Remélem, néhányan önök közül visszatérnek még ide dolgozni. A Távol-Kelet tényleg nagyon távol van, és nem számít, hogy Orosz Birodalomnak vagy Szovjetuniónak nevezték, mindig lehetővé tették a munkát az ittenieknek. A fizetés mindig jó volt itt szovjet viszonylatban is, ezért sokan telepedtek le errefelé. Most pedig tovább kell ezt támogatnunk” – jelentette ki az orosz miniszterelnök, akinek a látogatása ellen a japán külügyminisztérium azonnal tiltakozott.

Moszkva júniusban a szigeteken lévő orosz katonai létesítmények bővítését rendelte el, néhány napja pedig megerősítette igényét a szigetek körüli nyersanyaglelőhelyekre. Japán minden alkalommal tiltakozott, az ország energiaigénye miatt azonban tárgyalásra kényszerül. Oroszország a következő két évtizedben megduplázná ázsiai nyersanyaglelőhelyei számát, míg a nukleáris energiát a fukusimai katasztrófa után jelentősen lecsökkentő Japán szinte teljes mértékben az importra támaszkodik. Legfontosabb partnere pedig ebben éppen Oroszország.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!