2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Felszámolták a legnagyobb illegális menekülttábort

Hír TV

2018. május 30., szerda 12:17, frissítve: szerda 12:58

A legnagyobb illegális menekülttábort számolta fel a párizsi rendőrség. A több mint ezer 1700 migránst átmeneti befogadóhelyekre szállították el.

Az egyik párizsi híd alatt hoztak létre a migránsok egy illegális tábort. Az itt élő bevándorlók elsősorban Afrikából érkeztek. Többségük férfi, de vannak köztük kísérő nélküli kiskorúak is. A rendőrség most felszámolta.

– Reméljük, ma reggel elvisznek minket és jó lakásokban helyeznek el.
– És utána mit remélnek?
– Reméljük, adnak hivatalos okmányt. Ezért vagyunk itt, hogy tartózkodási engedélyt kapjunk – mondta egy 27 éves menekült Maliból.

Ez a 35. ilyen kiürítési akció a francia fővárosban. A párizsi rendőrség az elmúlt 3 évben 28 ezer menekültet költöztetett ki hasonló, illegális táborokból. Az egyik segélyszervezet szerint addig újabb és újabb ilyen létesítmények alakulnak ki, ameddig nem oldják meg a bevándorlók elhelyezését.

„Ez egy soha véget nem érő helyzet. Dublin miatt. A dublini egyezmény nagy probléma. Az olaszoknak megvannak a migránsok ujjlenyomata, de nem adnak ki semmilyen papírt, és az utcán kötnek ki. Eljönnek Franciaországba, menedékkérelmet nyújtanak be, de utána visszaküldik Olaszországba, majd megint visszajönnek, és az utcán kötnek ki. Megpróbálnak Angliába menni, ez egy nagyon bonyolult helyzet. Ha nem adnak semmilyen papírt, örökre az utcán maradunk. Szerintem semmi nem változik” – panaszkodott egy 22 éves szudáni.

A fővárosi önkormányzat szerint reggel 8 órára befejezték a sátortábor kiürítését. A hatóságok 24 átmeneti befogadóhelyet jelöltek ki a fővárosban és környékén.

„Ez hasznos, mert megoldást hozhat erre a humanitárius helyzetre, amely szörnyűvé vált,

ahol többnyire egyedül álló férfiak gyűltek össze, igaz, néhány család is itt él ezen a zsúfolt helyen, szörnyű körülmények közepette. Végre kell hajtanunk ezt a műveletet, nehéz megszervezni, 2000 ember van itt, vagy talán kevesebb. Őket kell elhelyezni a menekültközpontokban a francia régiókban” – mondta Michel Cadot párizsi prefektus.

A francia elnök korábban többször is azt ígérte, egyszerűsítik és felgyorsítják a menedékjogi kérelmek feldolgozását, és csak a menekültstátusra jogosultak maradhatnak Franciaországban, a gazdasági bevándorlók nem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!