2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Feloszlatta magát a parlament, beindult a kampány

2015. március 30., hétfő 21:19, frissítve: kedd 07:21

A keményen dolgozó embereknek ígért adócsökkentést a miniszterelnök Nagy-Britanniában. A parlament feloszlatta magát, a pártok a májusi választásra készülnek.

A parlament feloszlatásáról szóló királynői hirdetményt a londoni tőzsdepalota előtt olvasták föl. A brit törvényhozás egy perccel éjfél után oszlatta fel magát, majd a döntést a miniszterelnök bejelentette az uralkodónak. A kormányzó konzervatív-liberális koalíciónak nem lesz könnyű az ismétlés a május 7-ei választáson, a felmérések szerint évtizedek óta nem volt olyan szoros a verseny, mint most. A kampány azonnal elkezdődött.

„Olyan gazdaságot választhatnak, amely növekszik és munkahelyeket teremt, egy olyan kormányt, amely harmincmillió keményen dolgozó embernek csökkenti majd az adókat, és egy olyan országot, amely biztonságos és nyugodt” – mondta David Cameron miniszterelnök.

A keményen dolgozó britek egyelőre nem sokat profitálnak a gazdasági növekedésből, mondják az elemzők. „A választási harc vezérfonala a konzervatívok részéről a gazdaság lesz: folytatni fogják a növekedést, és ez további adóbevételeket eredményez majd. Persze az ellenzéki Munkapárt azt fogja mondani, hogy az állami egészségügyi szolgáltatásokat nem csökkentik, erre garanciát is vállalnak. Hogy ez véghezvihető-e az alapvető gazdasági feltételezéseikkel, az eladósodottság növelése nélkül, nem tudható” – véli Jeremy Stretch vezető elemző.

A gazdaság mellett a szigetország és Európa viszonya lehet a másik nagy kampánytéma. A Munkapárt elnöke már a kormányfő fejére olvasta azt az ígéretet, hogy újraválasztása esetén népszavazást kezdeményez az uniós tagságról. „David Cameron korábban azzal kampányolt, hogy Nagy-Britanniát az Európai Unióban kell tartani, most pedig nem zárja ki a kilépést. Azt mondta korábban, hogy képes arra, hogy kiharcoljon egy szerződésmódosítást Európában, most azonban erről is hallgat” – mondta Ed Miliband munkapárti elnök.

A közvélemény-kutatások szerint a választók 34-34 százaléka szavazna a Konzervatív Pártra, illetve a Munkáspártra. Az EU-ellenes Egyesült Királysági Függetlenségi Párt, amely tavaly megnyerte az európai parlamenti választást, a harmadik helyen áll, míg Cameron koalíciós partnerei, a liberális demokraták csak negyedikek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!