2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Felgyújtották a megfigyelők autóit

2015. augusztus 9., vasárnap 19:54

Újabb támadás érte az EBESZ megfigyelőit a kelet-ukrajnai Donyeckban. Most négy autójukat gyújtották fel ismeretlenek az éj leple alatt. A nemzetközi szervezet szerint valakik el akarják őket üldözni a szakadár Kelet-Ukrajnából, de egyelőre maradnak.

Kiégett autók egy donyecki szálloda előtt. A járművek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kelet-ukrajnai megfigyelőié. Az autókat a misszió tagjainak szállodájánál gyújtották fel ismeretlenek. „A tűzoltók gyorsan kiértek és megpróbálták eloltani tüzet. Az ellenőrző misszió négy autója tönkrement a tűz miatt. A nyomozás elindult. A misszió nem fontolgatja, hogy kivonul Donyeckból” – mondta Alexander Hug, az EBESZ helyettes vezetője.


Az utóbbi időben egyre több támadás éri a nemzetközi szervezet munkatársait és értékeit. A donyecki szakadárok vezetése azonban azt állította, hogy Kijev által irányított egységek gyújtották fel a megfigyelők autóit.
„Úgy tűnik, hogy ezek a támadások arra irányulnak, hogy megállítsák vagy akadályozzák az EBESZ-t abban, hogy jelentést tegyen a térségben zajló eseményekről” – tette hozzá a helyettes vezető.

Az elmúlt időszakban Donyeckban több demonstrációt is rendeztek a megfigyelők munkájával elégedetlen helybeliek. A héten a harcok miatt elhunytak vérét jelképező vörös festékkel teli tartályt vittek a tiltakozók a megfigyelők szállása elé. Követelték, hogy a misszió tagjai keressék fel a megyeközpont tüzérségi csapások sújtotta kerületeit. „Ami itt folyik, az borzasztó, de önöknek vicces. Európában senki sem beszél a tömeggyilkosságokról. Európa hallgat a gyermekeink meggyilkolásáról” – fogalmazott egy tüntető.  

Kijev közben egyre több szakadár tüzérségi támadásról számol be. Szombaton 111-szer szegték meg a szakadárok a tűzszüneti megállapodást. A leghevesebb támadásokat a Donyeck melletti ukrán ellenőrzésű települések szenvedték el. Három civil vesztette életét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!