2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Felfoghatatlanul nagy többséggel újrázott az egyiptomi elnök

Hír TV

2018. április 3., kedd 12:18, frissítve: kedd 14:56

A szavazatok 97 százalékával választották újra az egyiptomi elnököt. Az államfőnek egyetlen kihívója volt, de valójában ő is az elnököt támogatta. Az igazi ellenzéki jelölteket börtönnel, veréssel és megfélemlítéssel kényszerítették visszalépésre.

Nem borult a papírforma Egyiptomban: az elnökválasztást a régi-új államfő ismét felfoghatatlanul nagy többséggel nyerte meg. „Abdel-Fattáh esz-Szíszi 21 835 387 szavazatot kapott, vagyis az érvényes voksok 97 százalékát” – jelentette be Lasín Ibrahim, az ország választási bizottságának elnöke.

Szíszit négy évvel ezelőtt is ilyen arányban választották meg az észak-afrikai országban. Az államfő győzelmi beszédében arról beszélt, minden egyiptomi elnöke lesz. „Megígérem, hogy minden egyiptomiért dolgozni fogok. Nem teszek különbséget aszerint, hogy nekem szavaztak bizalmat vagy sem. Egyiptom minden egyiptomié, egészen addig, amíg a különbségek nem ártanak az országnak” – emelte ki az újrázó elnök.

Szíszinek egyetlen kihívója volt, de Músza Musztafa Músza valójában maga is az elnököt támogatta. Az igazi ellenzéki jelölteket letartóztatták, megverték vagy megfélemlítették, ezért sorra léptek vissza – így végül csak Szíszi és bábja maradt versenyben.

Az államfő azt mondta: ő azt akarta, hogy több jelölt legyen, és neki semmi köze nem volt a visszalépésekhez. Szíszi hívei szerint Egyiptomban virágzik a demokrácia. „Megüzentük az egész világnak, hogy olyan ország vagyunk, ahol választások vannak, és ahol demokrácia van. Az emberek részt vettek a szavazáson, mindannyian elmentünk. Még a kislányom is azt mondta, hogy Szíszire fog szavazni” – nyilatkozta egy választó.

A valódi ellenzéki jelöltek módszeres kiiktatása ellenére az egyiptomi választási bizottság egyértelműen kijelentette: a voksolás szabad és tisztességes volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!