2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Feketelista készül az adóparadicsomokról

2016. április 8., péntek 15:26, frissítve: péntek 15:41

Feketelistát készít az EU az adóparadicsomokról. A területért felelős uniós biztos szigorú fellépést és új jogszabályokat ígért. A téma jövő héten az Európai Parlament plenáris ülésének is napirendjén szerepel.

Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa szerint mindent meg kell tenni azért, hogy senki se vonhassa ki magát az adózási kötelezettség alól. „A nem együttműködő joghatóságok gyakorlatilag adóparadicsomként tarthatók számon, és listázni kell őket. Egy közös uniós feketelistát kell megalkotni, és készen kell állnunk arra, hogy megfelelő szankciót vessünk ki ezekre az adóparadicsomokra, ha nem hajlandók változtatni a szabályaikon. Nem akarok konkrét esetekről beszélni, de ha kiderül, hogy bármilyen uniós jogszabályt megsértettek, vagy ha a jogszabályainkban hézagok vannak, akkor természetesen az Európai Bizottság lépni fog” – közölte Pierre Moscovici, az EB gazdasági, pénzügyi, vám- és adóügyi biztosa.

Jövő héten az Európai Parlament plenáris ülése is foglalkozik az offshore-botránnyal. Több képviselőcsoport is jelezte, hogy vizsgálóbizottságnak kellene foglalkoznia a részletek kiderítésével, csakúgy mint két évvel ezelőtt, amikor Luxemburgról derült ki, hogy nagy cégek adóparadicsomaként működött.

„Szükségesnek tartjuk vizsgálóbizottság felállítását a panamai iratokkal kapcsolatban. Ezenfelül az Európai Parlament hozzon létre egy állandó adóügyi albizottságot, hogy fenntartsa a tagállamokra és az Európai Bizottságra gyakorolt nyomást. Be kell vezetni a forrásadóztatást például Panamában és a Brit Virgin-szigeteken, és jelentős szankciókra van szükség, ilyen lehet például az adócsalókat és pénzmosókat segítő ügyvédek működési engedélyének visszavonása” – nyilatkozta Nikki Sullings, az Európai Egyesült Baloldal – Északi Zöld Baloldal szóvivője.

Az Európai Parlament egy éve már elfogadott egy pénzmosás elleni jogszabályt, amelynek része, hogy a cégekben szerzett haszonélvezeti jogot is kötelező legyen regisztrálni. Ezt a rendeletet 2017 júniusáig kell átültetni a tagállami jogokba. Várható, hogy a Panama-iratok miatt újabb, adóelkerülést megakadályozó szabályozási javaslatok készülnek Brüsszelben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!