2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Fegyveresek is bejutottak a menekültekkel

,

2015. május 17., vasárnap 19:04, frissítve: vasárnap 19:30

Az Iszlám Állam fegyveresei is bejutottak Európába a menekülteket szállító hajókon – közölte a líbiai kormány egyik tanácsadója. Az észak-afrikai állam illetékese szerint a járművek tulajdonosai bevételük felét a terrorszervezet tagjainak szállításából kapják.

Négyszáz afrikai bevándorlót vett őrizetbe a líbiai határőrség Tripoli külvárosában. Az embercsempészek a vihar miatt nem tudtak kihajózni a tengerre. „Ma hajnalban azt a hírt kaptuk, hogy egy csoport szomáliai és etiópiai illegális migráns arra készült, hogy hajón induljanak el a líbiai partoktól az olaszországi Lampedusa felé, de az utolsó pillanatban mégsem indultak el a rossz idő miatt” – tájékoztatott egy líbiai határőr, aki azt is hozzátette, hogy az őrizetbe vett menekültek között várandós és beteg nők is vannak.

A túlparton, Olaszországban naponta több száz migránst mentenek ki a tengerből. Az ENSZ adatai szerint ebben az évben eddig 51 ezren érkeztek Európába a Földközi-tengeren keresztül. Meghaladja az 1800-at a vízbe fúltak száma, a túlzsúfolt hajók ugyanis gyakran nem bírják a terhelést. Azok közül, akik partot érnek, sokan Franciaországba mennek tovább.

„Európának választ kell adnia erre, ez elengedhetetlen. Először is meg kell erősíteni az Európai Unió külső határainak felügyeletét. Áprilisban az Európai Tanács megháromszorozta a Frontex műveleteit a Földközi-tenger térségében. Franciaország hajókkal és repülőkel vesz részt, de ennél tovább kell mennünk, és létre kell hozni egy európai határ-ellenőrzési rendszert” – fogalmazott Manuel Valls francia miniszterelnök.

A menekülthullám kezelése nemcsak gazdasági probléma az uniós országok számára. A líbiai kormány egyik tanácsadója a BBC rádiónak arról beszélt, hogy a migránsokat szállító hajókon az Iszlám Állam fegyveresei is bejutottak Európába, a hatóságok ugyanis nem tudják őket kiszűrni. Az észak-afrikai állam illetékese szerint a menekülteket szállító járművek tulajdonosai bevételük felét a terrorszervezettől kapják.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!