2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Fegyveres rendfenntartók kerítették körbe az ukrán konzulátusokat

Hír TV

2018. március 18., vasárnap 16:47, frissítve: vasárnap 17:55

Így akarták megakadályozni az orosz állampolgárok részvételét az elnökválasztáson. Az ukrán belügyminisztérium a Krím félsziget elcsatolását akarja megbosszulni a lépéssel.

Ukrán nemzetőrök a kijevi orosz követség körül. Nem a környéken tüntető szélsőjobboldali Szabadság párt aktivistáit akarták távol tartani, hanem magukat az oroszokat. Az ukrajnai orosz állampolgárok a követségen szavazhattak volna az orosz elnökválasztáson, csakhogy az ukrán kormány szerint az egész választás törvénytelen, mert azt az Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten is megrendezik.

– Nem engedjük, hogy az oroszok, Ukrajna ellenségei szavazzanak. Ukrajna nem Oroszország, nincs joguk itt szavazni! Éljen a nemzet, halál az ellenségre – mondta Vologyimir Nazarenko, egy szélsőjobbos aktivista.

A helyi rendfenntartók a többi ukrán városban is ugyanígy körbevették az orosz konzulátusokat. Az ukrán belügyminisztérium szerint mivel nem a követség területén, tehát jogilag orosz területen vonultak fel, ezért joguk van blokád alá vonni az épületeket.

– Inkább hazamegyek, azt hiszem. Ha úgyse engednek be, minek várjak? Nem értem, miért kell ezt csinálniuk – mondja egy ukrajnai orosz, Nyikolaj Smirgun.

Putyinnak azért volt fontos, hogy a Krím félszigeten mindenképpen legyen szavazás, mert a helyi lakosság több mint 90 százaléka őt támogatja.

– A választás stabilitást hoz. Putyin elnökségével Oroszország még erősebb, még hatalmasabb lesz és elfoglalja az őt megillető helyet a nemzetközi politikában – fogalmazott Szergej Dvornikov krimi orosz katona.

A Krím félszigetet Oroszország 2015-ben annektálta. A világon csak 10 ország ismeri el az orosz fennhatóságot, az ENSZ továbbra is megszállt ukrán területnek tartja a félszigetet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!