2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Fegyveres önjelölt rendcsinálók jelentek meg

2015. augusztus 12., szerda 11:36, frissítve: péntek 15:28

Fehér fegyveres csoport jelent meg az amerikai Ferguson utcáin, ahol hétfőn rendkívüli állapotot kellett hirdetni, mert vasárnap zavargások törtek ki a rendőri erőszak ellen rendezett tüntetésen. A városban egy évvel ezelőtt lőtt le egy fehér rendőr egy fegyvertelen fekete tizenévest, a helyiek rá emlékeztek a demonstrációval.

A biztonsági kamerával készült felvételen látszik, ahogy pisztolyt ránt elő a nadrágjából az a fekete fiú, aki később tűzharcba keveredett a rendőrökkel a fergusoni tragédia évfordulóján kitört zavargások során. A tizennyolc éves Tyron Harris ellen azóta már vádat is emeltek. A fiú az egy éve lelőtt Michael Brown közeli barátja, és óvadék ellenében volt szabadlábon – korábban egyebek közt fegyverlopásért vitték be a rendőrök.

Fergusonban egyre nehezebb fenntartani a rendet: miközben a városvezetés rendkívüli állapotot hirdetett a randalírozásba torkollott tüntetés miatt, megjelentek az utcákon az önjelölt rendcsinálók is: a magukat Fogadalomtartóknak nevező fehér fegyveres csoport volt katonákat és rendőröket tömörít az amerikai alkotmány védelmében. Emberi jogi aktivisták kormányellenes militarista alakulatnak tartják őket, a helyi rendőrfőnök szerint pedig provokatív és szükségtelen a jelenlétük. Vezetőjük szerint ők csak a közrend fenntartásán munkálkodnak.

„Mindenkinek joga van hangoztatni a véleményét, de ahhoz nincs joga, hogy hazugságokat terjesszen, agitáljon, megpróbáljon zavart kelteni és kárt tenni a tárgyakban és az emberekben. Mi csak megvédjük az embereket, ennyi az egész” – fogalmazott John, a Fogadalomtartók vezetője.

A csoport tagjai törvényt nem sértenek, mivel Missouri államban legális a nyilvános fegyverviselés.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!