2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ezentúl megsemmisíthetik a csempészhajókat

2015. október 10., szombat 07:09, frissítve: szombat 18:45

Az ENSZ döntése értelmében ezentúl le lehet foglalni az embercsempészek által használt hajókat a nyílt tengeren. A világszervezet közgyűlése péntek éjjel szigorította az erre vonatkozó nemzetközi törvényeket. Ennek értelmében meg lehet semmisíteni a csempészjárműveket, amire korábban nem volt lehetőség. Az ENSZ szerint idén legalább 300 ezer embert szállítottak Európa felé.

Legutóbb egy német fregatt vett föl menekülteket a Földközi-tengeren. A tengeri közlekedésre alkalmatlan gumicsónakokon 372 ember utazott. Az európai országok eddig semmit nem tehettek az embercsempészek ellen, még a hajóikat is vissza kellett adniuk.

Péntektől változtak a nemzetközi jogszabályok, az ENSZ közgyűlése megszavazta, hogy ezentúl le lehet foglalni és meg is semmisíteni az embercsempészek hajóit. A német belügyminiszter szerint ez a külső határok védelméhez tartozik. „A migráció problémáját nem az osztrák–német határon fogjuk megoldani, hanem az EU külső határain. Ezeket kell megfelelően védeni, beleértve a tengert is. Ez hatalmas feladat” – mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter.

Németországban idén 500 támadást követtek el bevándorlók ellen, háromszor annyit, mint tavaly. A migránsokra támadó németek kétharmadának korábban semmi törvénysértése nem volt. Bajorországban a keresztényszociális kormányzat fenyegetőzik azzal, hogy bírósághoz fordulnak, ha még több migránst kell befogadniuk.

„Korlátozni kell a bevándorlást, hogy megtartsuk a lakosság szolidaritását. Ez szerencsére továbbra is magas, és ezért köszönetet is mondok. Korlátozni kell a bevándorlást, hogy sikeres legyen a közös értékeinken alapuló integráció és hogy garantálni tudjuk a saját biztonságunkat” – fejtette ki Horst Seehofer.

Idén 630 ezren érkeztek eddig Európába, fele-fele arányban Líbia felől a tengeren és a Balkánon keresztül szárazföldön. Közülük negyed millióan vannak most Bajorországban. Az ENSZ segítségével még idén további 43 ezer embert költöztetnek közel-keleti menekülttáborokból Európába.

„Nem tudjuk, az emberáradatot hogy lehet téliesíteni egyik napról a másikra. A legtöbben megfelelő ruházat, cipő, kabát nélkül indulnak el, ami nagyon hamar tragédiába torkollhat a Balkánon” – közölte António Guterres, az ENSZ menekültügyi vezetője.

Az EU terve szerint a migránsok regisztrációját szolgáló hotspotok már októberben működni kezdenek Szicíliában és a görög szigeteken. Akkortól elvben csak regisztrált migránsokat kell újra elosztani az uniós tagállamok között a kvótarendszer alapján. Az EU-n belül az első áttelepített csoport 19 eritreai volt, akik pénteken érkeztek Olaszországból Svédországba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!