2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Megfenyegette Merkelt a bajor kormányfő

2015. október 9., péntek 18:14, frissítve: péntek 18:21

Bajorország bepanaszolja az alkotmánybíróságon a német szövetségi kormányt, ha Berlin nem tesz valamit a menedékkérők számának csökkentéséért, jelentette be Horst Seehofer bajor miniszterelnök. Hozzáfűzte: önvédelmi intézkedéseket is hoznak, ha a német kormány nem lép. Októberben másfélszeresére nőtt az EU-ba érkező migránsok száma.

Történelmi check-in a római repülőtéren: eritrai fiatalok voltak az első olyan migránsok, akiket az EU-n belüli menekültelosztási rendszer keretében helyeztek át egyik tagállamból a másikba. A 19 fiatalt az észak-svédországi Lulea városában helyezik el – egyikük saját bevallása szerint ügyvéd szeretne lenne.     

„Ez egy nagyon jó nap, ez az első lépés az EU menekültelosztási rendszerének megvalósításához. Az első csoportban 19 eritreai menekültkérő van, akiket Lampedusán azonosítottak. Áthelyezték őket Svédországba. Nagyon boldogok” – mondta el Carlotta Sami, az ENSZ menekültügyi hivatalának szóvivője.

Svédország több mint nyolcszáz bevándorlót vesz át Olaszországtól és több mint ötszázat Görögországtól. Cserébe Olaszország vállalta, hogy novemberben megnyitja az első regisztrációs központot Dél-Olaszországban, Lampedusa szigetén.

Mindez azonban csak csepp a tengerben: év eleje óta már 630 ezer migráns lépte át illegálisan Európa határát. Ráadásul az áradat fokozódik: míg szeptember végén naponta 4500-an érkeztek Görögországba, októberben már napi hétezren.

A legnagyobb terhet továbbra is a menekültek kedvenc célállomása, Németország viseli, amely 1,5 millió migránsra számít idén. Az áradat megállításában kulcsszerepet játszhatna Törökország, amely eddig átengedte a migránsokat az Európai Unió irányába.

„Ha nem lesz jobb együttműködés Törökország és az Európai Unió között, akkor nem tudjuk elérni azt, ami szükséges, azaz nem tudjuk majd csökkenteni a menekültáradatot” – fogalmazott Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

Az egyre tarthatatlanabb állapotok miatt Bajorország miniszterelnöke bejelentette: bepanaszolják az alkotmánybíróságon a német szövetségi kormányt, ha Berlin nem tesz valamit a menekültáradat csökkentéséért. Szerinte a merkeli politika már a tartományok cselekvőképességét veszélyezteti.    

„Korlátozni kell a bevándorlást, hogy megtartsuk a lakosság szolidaritását. Ez szerencsére továbbra is magas, és ezért köszönetet is mondok. Korlátozni kell a bevándorlást, hogy sikeres legyen a közös értékeinken alapuló integráció és hogy garantálni tudjuk a saját biztonságunkat” – fejtette ki Horst Seehofer.

A menekültáradat miatt Berlin és Hamburg üresen álló magánlakásokat foglal le, hogy legyen hova költöztetni a migránsokat. Néhány település pedig felmondta az önkormányzati lakások német bérlőinek szerződését, és migránsokat költöztet a helyükre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!