2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

„Ez már nem szerb és magyar, vagy éppen görög ügy”

2015. június 26., péntek 15:27, frissítve: péntek 16:02

Belgrádi civil szervezetek szerint Szerbiában hatvanezer bevándorló tartózkodik, vagyis kétszer annyi, mint amennyit a kormány állít. A szerb külügyminiszter ugyanakkor a Nyugatot bírálja, Ivica Dacic szerint ugyanis Brüsszelben félvállról vették, amikor évekkel ezelőtt kezdeményezte a hatékonyabb határellenőrzést.

Szerbia tranzitországból célországgá válhat a magyar kerítés miatt – állapítják meg belgrádi civil szervezetek, amelyek szerint az év végéig akár humanitárius katasztrófa is bekövetkezhet, ha ottreked a bevándorlók többsége. A szerb külügyminiszter Magyarországot bírálta a tervezett határzár miatt, de a kritika az Európai Unió felé is irányult.

„Figyeljenek ide! Európának nyilatkoznia kell arról, hogy a falak ideje a múlt, vagy a jövő. Én azt hittem, hogy leomlott a berlini fal. Most meg új fal épül” – fogalmazott.

A szerb külügyminiszter azt mondta, hogy már évekkel ezelőtt sürgette Brüsszelben a határőrizetet javítását az előcsatlakozási alapok felhasználásával, akkor azonban azt a választ kapta, hogy ez nem számít elsődleges fontosságú kérdésnek. „Nagyon jó kapcsolatban vagyunk a magyarokkal, a két kormány szerdán találkozik, de abszolút és határozottan ellenezzük a kerítésről szóló döntésüket. Európának kell állást foglalnia, ez már nem szerb és magyar, vagy éppen görög ügy” – hangsúlyozta Ivica Dacic.

Egy belgrádi lap ugyanakkor azt írja, hogy a jelenlegi szerbiai szabályozással nem állítható meg a bevándorlás, az embercsempészek ugyanis a túl enyhe törvények miatt általában komolyabb következmények nélkül ússzák meg, ha elkapják őket. Legtöbbször szabadlábon védekeznek, és a kirótt pénzbírság megfizetése után azonnal visszatérnek a jól jövedelmező üzlethez.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!