2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Európa-párti elnöke lesz Franciaországnak

2017. május 8., hétfő 07:11, frissítve: hétfő 08:41

Emmanuel Macron kétharmad-egyharmad arányban legyőzte Marine Le Pent az elnökválasztáson. Győzelmi beszédében azt mondta, az összetartás pozitív üzenete nyert a szélsőjobb gyűlölködése helyett. Macron és több ezer híve a Louvre előtt ünnepelt. A politikus szerint a párt következő feladata, hogy a júniusi parlamenti választáson is jó eredményt érjen el. Macron egyébként az első politikus a második világháború óta, aki nem a két nagy párt színeiben nyer választást.

A Louvre múzeum előtt ünnepelték az új francia elnököt a hívek. Emmanuel Macron fölényesen, a szavazatok kétharmadával nyert, ami szerinte azt mutatja, hogy a pozitív politikai üzenet legyőzheti a szélsőjobb gyűlöletkampányát.

„A választók azt fejezték ki, hogy elegük van. A következő 5 évben mindent meg fogok tenni, hogy senkinek se legyen oka a szélsőségesekre szavazni. Egész Európa azt várja tőlünk, hogy megvédjük a felvilágosodás eszméjét. Reményt, humanizmust, szabadságot várnak tőlünk” – szónokolt Macron.

A politikus győzelmi beszédével párhuzamosan a júniusi parlamenti választás kampányát is beindította. Macron az első politikus a második világháború óta Franciaországban, aki nem az egyik nagypárt jelöltjeként győz. Pártjának ezért parlamenti és európai parlamenti képviselői sincsenek, pedig Macronnak koalícióra lesz szüksége a kormányzáshoz. Az elnökválasztáson a jogosultak negyede nem vett részt, a voksolók ötöde pedig szándékosan érvénytelen szavazólapot adott le. Macron először őket próbálja megszólítani.

„A parlamenti választás nagy kihívás lesz Macronnak. A francia belpolitika olyan, hogy ha Macron pártjának nincs többsége a parlamentben, akkor gyakorlatilag tehetetlenné válik. Macron pedig jelenleg inkább egy mozgalmat képvisel, mint egy politikai pártot. A következő egy hónapban ezen keresztül kell mozgósítani a híveit” – mondta egy politológus, Dominique Reynié.

Nem tűnt túl csalódottnak Marine Le Pen se, amikor elhagyta a pártja főhadiszállását, miután kiderült, hogy kikapott. Pártja, a Nemzeti Front minden eddiginél több szavazót tudott mozgósítani.

„Le Pen kampánya sikeres volt a korábbiakhoz képest és büszkék lehetünk. Megtaláltuk, hogy tudunk együttműködést létrehozni a hazafiak, jobboldaliak és konzervatívok között, erre pedig építhetünk a jövőben” – bizakodott Le Pen egyik párttársa, Patricia Chagnon.

Macron azt ígéri, elnökként 65 milliárd eurót faragna le a költségvetéstől, például közalkalmazottak elbocsátásával. Ezzel párhuzamosan munkahelyteremtő programot és munkaügyi reformot ígér, hogy újra hét százalék alatt legyen az állástalanság. A kétsebességes Európát is támogatja: az eurót használó országokat szorosabb közösségbe tömörítené. A magyar kormány nemcsak ezért nem örülhet túlságosan a megválasztásának, hanem mert Macron szerint az Orbán Viktorhoz hasonló EU-ellenes szélsőjobbos politikusoknak nincs helyük Európában.

Theresa May brit miniszterelnök rövid üzenetben gratulált Emmanuel Macronnak, Angela Merkel német kancellár pedig a Twitteren üdvözölte az eredményt, amelyet a francia–német barátság győzelmének nevezett. Az Európai Bizottság elnöke szintén az interneten azt írta: a franciák az európai jövőt választották.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!