2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Érvénytelen a szlovákiai népszavazás

2015. február 8., vasárnap 07:16, frissítve: vasárnap 13:00

Érvénytelen lett a család védelméről szóló népszavazás Szlovákiában. A részvételi arány nem érte el a szükséges 50 százalékot. A választópolgárok egy civil szervezet kezdeményezésére többek közt arról voksoltak, hogy homoszexuális párok ne köthessenek házasságot, csak egy férfi és egy nő.

Alacsony részvétel mellett zajlott a családok védelmében rendezett népszavazás Szlovákiában, legalábbis a Hír Televízió Célpont című műsora által meglátogatott felvidéki településen, Csallóközcsütörtökön. „Körülbelül így számítottunk, hogy a részvétel nem lesz olyan magas, mint az elkövetkező választásokon. Ahogy a statisztika is mutatja, a részvétel biztosan alacsony lesz” – mondta a választási bizottság elnöke, Dóráth Nóra.

A választópolgárok három kérdésre szavazhattak igennel vagy nemmel. Az első szerint házasságnak csak egy férfi és egy nő kapcsolatát lehessen nevezni. A második abban kérte az egyetértésüket, hogy homoszexuális párok ne fogadhassanak örökbe gyereket. A harmadik pedig abban, hogy a szülők beleszólhassanak gyermekeik szexuális neveléssel kapcsolatos iskolai tananyagába. A népszavazást a Szövetség a Családért civil szervezet kezdeményezte.

„Úgy gondoljuk, hogy egy anya az anya, és minden esetben nő, és minden gyereknek van anyja és apja. Nincs olyan ember a földön, akinek ne lenne anyja és apja. Úgy gondoljuk, hogy az a legjobb dolog az életünkben, hogy van anyánk és apánk is” – fogalmazott a Szövetség a Családért szóvivője, Anton Chromík.

A voksolás a szlovákiai szabályozás szerint akkor érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint ötven százaléka az urnákhoz járul.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!