2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Eredménytelen a Putyin–Merkel–Hollande-találkozó

2015. február 7., szombat 08:07, frissítve: szombat 14:06

Eredménytelenül zárult Vlagyimir Putyin, Angela Merkel és Francois Hollande moszkvai találkozója. Közben több száz civilt menekítettek ki egy a frontvonalon lévő kelet-ukrajnai városból. A lakók egy részét a szakadárok, másokat a kormányerők szállították biztonságos helyre. Ukrajnában immár 1,2 millió embernek kellett elhagynia az otthonát a harcok tavaly áprilisi kezdete óta.

A harcok kereszttüzébe került Debalcevéből menekülnek az emberek – egyesek a szakadárok, mások az ukrán kormány buszain. Pénteken a szemben álló felek átmeneti fegyverszünetet kötöttek, hogy minél többen elhagyhassák a várost, ahol a konfliktus kirobbanása előtt huszonötezren éltek, mostanra pedig mindössze háromezren maradtak. Tavaly április óta országszerte 1,2 millió ukrajnainak kellett elhagynia az otthonát. „Ezenfelül tavaly február óta mintegy 600 ezer ukrán állampolgár kért menedékjogot a szomszédos országokban: Oroszországban, Fehéroroszországban, Moldovában, Lengyelországban, Magyarországon és Romániában” – közölte Adrian Edwards, az ENSZ menekültügyi főbiztosának szóvivője.

Az ukrajnai konfliktus rendezése érdekében pénteken Moszkvába utazott Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök. Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélésük azonban eredménytelenül zárult, még közös nyilatkozatot sem tettek a találkozó után. Az orosz elnök szóvivője mégis derűlátó. „A francia elnök és a német kancellár által tett javaslatok alapján jelenleg is folyik a közös munka, hogy előkészítsük a fegyverszüneti egyezmény életbe léptetéséről szóló esetleges közös dokumentumot” – közölte Dmitrij Peszkov.

Az ukrán vezetés közben Szlovákiával tárgyalt az orosz oldalról kiesett gázmennyiség részleges pótlásáról. Pozsony jövő hónaptól több gázt szállít Kijevnek. „Március elsejétől készek vagyunk nagyobb mennyiségű gázzal ellátni Ukrajnát. 11,5 milliárdról 14,5 milliárd köbméterre emeljük a gázmennyiséget” – mondta Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke.

Miután szlovák kollégájával találkozott, az ukrán kormányfő katonai segítséget kért a Nyugattól. „A békéhez az kell, hogy Ukrajnának legyen lehetősége megvédenie magát” – fogalmazott Arszenyij Jacenyuk. Kijevnek az európai országok egyelőre nem akarnak fegyvert szállítani, az Egyesült Államok viszont komolyan fontolgatja ennek lehetőségét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!