2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Elvennék a külföldiek kedvét a bevándorlástól a britek

2017. szeptember 6., szerda 17:46, frissítve: szerda 17:58

Sokkal nehezebb lenne belépni Nagy-Britanniába és munkát vállalni a szigetországban a brexit után. A brit belügyminisztérium kiszivárgott javaslata szerint csak a magas képzettségű külföldiek maradhatnak Nagy-Britanniában két évnél tovább a kilépést követően. Az uniós munkavállalókra építő brit vállalkozások azonban katasztrofális következményektől tartanak, ha a kormány ezt a javaslatot fogadja.

A képzetlen uniós munkavállaló maximum két évre kapna letelepedési engedélyt Nagy-Britanniában a kilépés után. De a diplomások is csak 3-5 évre. A többi között ezt tartalmazza a londoni belügyminisztérium kiszivárgott javaslata. A 82 oldalas tervezet szerint a vállalatoknak brit munkaerőt kell alkalmazniuk, hacsak nem tudják bizonyítani a gazdasági szükségességét annak, miért alkalmaznak uniós állampolgárt egy adott poszton. Ellenkező esetben adóval sújtják a cégeket. Ezt az összeget a brit munkaerő képzésére fordítanák.

„Nagyon fontos, hogy kiegyenlítsük a számlát. Nem akarunk bezárni azok előtt az emberek előtt, akik idehozzák a szakértelmüket. Azt szeretnénk, hogy több brit vállalat fektessen a brit munkaerőképzésbe” – nyilatkozta Michael Fallon.

De a „Határ, bevándorlás, állampolgárság a brexit után az Egyesült Királyságban” címet viselő dokumentum szerint szigorítanának a családtagok letelepedési engedélyén is.

Bár a londoni belügyminisztérium elavultnak nevezete a kedden kiszivárgott anyag. A brit kormányfő megvédte a bevándorlás szabályozását célzó terveket.

„Korábban sokszor elmondtam, hogy a bevándorlás jó az UK számára, de az emberek ennek az ellenőrzését szeretnék látni. Ezt akarják látni az Európai Unióból való kilépés eredményeként. Már most képesek vagyunk ezeket az ellenőrzéséket végrehajtani” – közölte Theresa May.

„Európainak születtünk, maradjunk európaiak” – skandálták ezek az uniópárti tüntetők Brüsszelben.

„Nagyon fontos, hogy itt legyek. Szerintem létezik egy olyan vélemény, elsősorban a sajtóban, hogy a brexit már megtörtént, pedig valójában nem is. Szerintem az, hogy mennyi kárt jelent majd, azt még nem tisztázták eléggé” – mondta egy brexitellenes tüntető, Steve Bullock.

Emiatt aggódnak a brit munkaadók is. Sok helyen ugyanis a közép- és kelet-európaiak takarítják be a termést.

A brit vendéglátóipari szövetség katasztrofális következményekről beszél. Jelenleg a szigetországban dolgozó pincérek háromnegyede, a szakácsok negyede az unió más országaiból érkezett, és évente 60 ezer új munkavállalóra van szükségük.

A Thatcher-kormány volt külügyminisztere úgy véli még mindig elkerülhető a brexit.

„Kifejezetten látok lehetőséget arra, hogy a kilépés mégse következzen be. De ehhez a közvélekedés megváltoztatására van szükség. Jelenleg van egy mélységesen megosztott Konzervatív Pártunk, amelyet a brexitpártiak és a tavaly nyári referendum emlékei uralnak. A többiek még nem érzik a közvélemény változását. Szerintem relatíve rövid idő alatt a brexittárgyalások megsavanyodnak, és a toryk egyedül fogják majd ezt a gyereket. Míg a többiek eltávolodnak a brexittől” – mondta a volt külügyminiszter, Michael Heseltine.

A brit európai uniós tagság várhatóan 2019 márciusában szűnik meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!