2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Elúszott a kormányzó párt abszolút többsége

2015. május 25., hétfő 11:56, frissítve: hétfő 12:10

Új politikai erők irányíthatják a két legnagyobb spanyol várost a vasárnapi helyhatósági választások eredménye alapján. A nemrég létrehozott, megszorítás- és korrupcióellenes pártok Barcelonában legyőzték a helyi kormánypártot, Madridban pedig a szocialistákkal koalíciót kötve lehet többségük. Az országot irányító Néppárt mindenhol elvesztette abszolút többségét.

„Igen, meg tudjuk csinálni!” – skandálták a Barack Obamától kölcsönzött választási szlogent, egyben pártnevet a spanyol politikai új hullám hívei. A helyhatósági voksoláson a megszorítás- és korrupcióellenes pártok Madridban és Barcelonában is bizonyították: vége a kétpártrendszernek, immár velük is számolni kell.

– Véget tudtunk vetni a Néppárt egyeduralmának, ami elpusztíthatatlannak tűnt. El tudtuk távolítani a polgármestert, aki a korrupció legrosszabb fajtáját jelképezi. Remélem, vége a politikai pályafutásának – mondta José Manuel Bueso, a Podemos párt híve.

Madridban a szocialistákkal koalícióban lehet többségük az új erőknek, míg Barcelonában egyedül is sikerült legyőzni a katalán kormánypártot.

– Büszkék vagyunk. Ez nemcsak Barcelonában történik most. Ez egy demokratikus forradalom. Megállíthatatlan, Katalóniában és Spanyolországban, és reméljük, egész Dél-Európában – fogalmazott a győzelmi beszédében Ada Colau, a Barcelona en común (Barcelona közösen) párvezetője.

Novemberben parlamenti választásokat tartanak Spanyolországban, a Podemos vezetője szerint pártja és szövetségesei ott is esélyesként indulnak. „Szerintem elég egyértelmű a helyzet. Sokan gondolják, hogy változás kell az országnak. Sok munkánk van, nehéz dolgunk lesz, de ez a tavasz reményt ad nekünk, és biztos vagyok benne, hogy novemberben legyőzzük a Néppártot” – vélekedett Pablo Iglesias.

A kormányzó Néppártnak eddig a közigazgatási egységek nagyobb részében abszolút többsége volt, most viszont már egyikben sincs. A konzervatívok népszerűségének a megszorítások mellett a legtöbbet a sorozatos korrupciós botrányok ártottak, amelyekbe magas rangú kormánytisztviselők is belebuktak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!