2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Elszabadultak az indulatok Ciszjordániában

Hír TV

2018. február 9., péntek 21:53, frissítve: szombat 10:36

Ciszjordániában azután szabadultak el az indulatok, hogy egy zsidó telep bejáratánál egy férfi megszúrt egy zsidó biztonsági őrt. A késelőt lelőtték.

A támadó megölése miatti tüntetésekben hozzávetőleg 100 palesztin sérült meg. A Hamász radikális palesztin mozgalom meghirdette a harag napját, és további tiltakozásra szólított fel.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint Ciszjordániában több településen – összesen mintegy nyolcszáz tüntető – égő autógumikat gurított a katonák felé, valamint Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálták őket. Az izraeli védelmi erők mindegyik tüntetést feloszlatták.

Donald Trump amerikai elnök pénteken beszélt arról, hogy jelentős kompromisszumra lesz szükség a palesztinokkal kötendő béke ügyében, még akkor is, ha azzal vádolják az Egyesült Államok közel-keleti megbízottját, hogy Izrael-párti diplomáciát folytat. Donald Trump hivatalba lépése óta egyik legjobb döntésének nevezte, hogy Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet.

– Isten hozta, öröm számomra, hogy itt köszönthetem önt Jeruzsálemben, az örök fővárosunkban. Tudom, hogy elment a nyugati falhoz, ezért nagyon hálás a mi népünk – köszöntötte Benjamin Netanjahu David Friedman amerikai nagykövetet.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet szerint az amerikai nagykövet csakis a megszálló zsidó állam érdekeit nézi.

A palesztinok a kétállami megoldásban érdekeltek úgy, hogy az elfoglalt Ciszjordánia mellett Jeruzsálem legyen a fővárosuk. Ennek legnagyobb akadálya szerintük a zsidó telepek folyamatos terjeszkedése. A világ országainak túlnyomó része törvénytelennek tartja a zsidó telepek terjeszkedését, a Trump kormányzat azonban sokkal megengedőbb a kérdésben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!