2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Előnyt kovácsolhatna az EU a menekültek érkezéséből

Hír TV

2018. március 6., kedd 22:38, frissítve: kedd 22:59

A menekültek könnyebb munkaerőpiaci beilleszkedését szorgalmazták a résztvevők Brüsszelben az Európai Migrációs Fórumon. Elhangzott az is, hogy értelmetlen a határok lezárása, a hatékony integráció pedig akár előnyére is válhatna Európának.

A migránsok integrációjának nagyon fontos eleme, hogy találjanak állást, ehhez a társadalom legszélesebb rétegei közötti együttműködésre van szükség. A területért felelős uniós biztos szerint az eddiginél többet kell fordítani a menekültek munkaerő-piaci integrációjára, mert ezzel akár a terrorcselekmények is megelőzhetők.

Ha az integráció sikeres lett volna a múltban, akkor sok szörnyű jelenséget és eseményt az elmúlt pár évben el lehetett volna kerülni. Ezért az integrációt az egyik legfontosabb célunknak kell megtennünk a jövőben – véli Dimitrisz Avramopulosz.

Az EU mellett működő tanácsadó testület vezetője szerint a menedékkérők befogadása erkölcsi és jogi kötelezettség is, és helyes döntés volt a rászorultak tagállamok közötti elosztása, még akkor is, ha többen megtagadták a segítséget.

Ma vannak olyan országok, amelyek a kötelezettségeknek csak egy kisebb részét akarják viselni, és annak nem, hogy megsegítsék a háború és az éhezés elől menekülő gyerekeket, nőket és férfiakat – mondta George Dassis, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke.

Az egyik nemzetközi szervezet vezetője azt emelte ki, hogy több figyelmet kell fordítani arra, hogy meghallgassuk a menekülteket. A kirekesztésük pedig egyáltalán nem oldja fel a többségi társadalomban meglévő aggodalmakat.

A migránsok és menekültek önellátásának növelése a legjobb válasz a biztonsági kihívásokra. Jóval hatékonyabb, mint megpróbálni lezárni Európa lezárhatatlan határait. Ez soha sem sikerült még eddig, sehol a világon – mondta Eugenio Ambrosi.

A 2016-os adatok szerint az EU-n kívül született migránsok munkanélküliségi rátája 16,2 százalék volt, szemben az őshonos lakosság 7,8 százalékos arányával. A felmérések szerint az uniós munkaerőpiacon a migráns nők könnyebben és nagyobb arányban tudnak elhelyezkedni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!