2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Elhunyt a volt kémfőnök

2015. augusztus 8., szombat 13:16, frissítve: szombat 13:19

86 éves korában meghalt Augusto Pinochet kémfőnöke, Manuel Contreras, akit nemrég több mint 500 év börtönre ítéltek. A vád szerint a hetvenes években, a diktatúra idején több ezer ember elrablását, megkínzását és meggyilkolását rendelte el.

A chileiek ünneplik, hogy 86 éves korában meghalt a Pinochet-diktatúra kémfőnöke, Manuel Contreras, aki 526 éves börtönbüntetését töltötte emberiesség elleni bűneiért. „Nagyon boldog vagyok, de ez ellentmondásos érzés, mert ez a gyilkos betegségben halt meg, pedig sokkal többet kellett volna szenvednie, ahogy miatta is sokan szenvedtek. Az az érzésem, hogy az igazság még mindig nem jött el ebbe az országba. Még mostanában, annyi év után is a diktatúra újabb bűntetteire, gyilkosságaira derül fény” – mondta egy aktivista.


A chilei titkosrendőrség egykori vezetőjének parancsára több ezer embert raboltak el, kínoztak és gyilkoltak meg 1973 és 1977 között, mielőtt kiesett volna a diktátor kegyeiből. Mivel Augusto Pinochet 2006-ban elhunyt, őt nem tudták felelősségre vonni bíróság előtt, és Contrerasnak kellett elszámolnia közösen elkövetett bűneikkel – hosszas tárgyalássorozat után végül idén májusban született meg a több mint fél évezrednyi börtönről szóló ítélet.

A kémfőnök még utolsó interjúi egyikében is ártatlannak vallotta magát. „Nem sértettünk emberi jogokat a szervezetben, ez tilos volt. Semmit sem bántam meg. Csak Istentől kérek bocsánatot, senki mástól” – fogalmazott a férfi.

A rákbeteg Contreras élete végét a santiagói katonai kórházban töltötte, itt halt meg. A halálát ünneplők erre az épületre helyezték ki azoknak a chileieknek a képét, akiket ő és beosztottjai tüntettek el.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!