2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Elfogták a francia katonákat gázoló autóst

2017. augusztus 9., szerda 15:17, frissítve: szerda 17:41

Reggel autóval hajtott katonák közé egy férfi Párizs elővárosában. Hat egyenruhás megsérült, ketten súlyosan. Az elkövetőt körülbelül egy órával később, a Párizs környéki autópályán fogták el a rendőrök. Az indíték nem ismert, de a terrorelhárítás nyomoz az ügyben.

Párizs egyik északnyugati elővárosában található térnek a szélén hajtott katonák közé egy férfi. „Reggel 8 körül hallottam egy tompa puffanást, kirohantam az erkélyre, és láttam, hogy két katona fekszik a földön, a társaik meg kiabálnak. Az egyik különösen rossz állapotban volt. Először azt hittem, hogy baleset történt, de kiabálták és mutogattak, hogy arra ment az autó, és üldözni kezdték” – számolt be egy szemtanú.

Az üldözés eredménytelen volt: elvesztették szem elől az elkövetőt, de a kocsi kora délután újra feltűnt egy közeli autópályán, a kommandósok a sofőrt meglőtték és őrizetbe vették.

„Egyértelmű, hogy a támadás célpontjai a katonák voltak, akik rendszeresen reggel 8-kor hagyták el a laktanyát, hogy Párizsban járőrözzenek a terror elleni riadókészültség miatt. Ezt várta meg az elkövető, és közéjük hajtott. Tíz katona volt a csoportban, közülük hatan sérültek meg” – közölte Patrick Balkany, a kerület polgármestere.

A támadás ügyében a terrorizmus elleni ügyészség nyomoz. Franciaországban a 2015. novemberi párizsi támadások óta a legmagasabb szintű készültség van, a belügyminiszter szerint a hasonló támadások azt mutatják, hogy továbbra is fenn kell tartani ezt a riadót.

„A támadásról a reggeli kormányülés közben kaptunk hírt. Szerencsére a katonáink csak könnyebben sérültek meg. Annyit biztosan tudunk, hogy a gázolásos támadás egy szándékos és előre kitervelt akció volt, erre utal, hogy az elkövető a helyszínen várakozott, hogy jöjjenek a katonák” – mondta Gerard Collomb belügyminiszter.

Párizsban idén már négy magányos elkövető követett el támadást, de csak egynek volt halálos áldozata. A célpontok minden esetben katonák és rendőrök voltak. Két akcióban agyonlőtték a támadót, két másik esetben viszont elfogták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!