2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Elfogatóparancsot kérnek a menesztett katalán elnökre

Hír TV

2017. november 3., péntek 07:15, frissítve: péntek 09:58

Őt és a katalán kormány 4 másik tagját lázadás szításával gyanúsítják.

Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kérte a jelenleg Belgiumban tartózkodó menesztett katalán elnökre a spanyol államügyész. Közben a leváltott katalán kormány további 8 tagját előzetes letartóztatásba helyezték.

Függetlenségpárti katalánok tiltakoznak a barcelonai kormány épülete előtt a leváltott vezetőik ellen indított eljárás miatt, és az eddig bebörtönzött katalán politikusok szabadon bocsátását követelik.

Egész éjszaka szóltak a tiltakozás hangjai, vagyis inkább zörejei Barcelonában. A katalánok evőeszközök, fémedények vagy éppen lakáskulcsok zörgetésével tartották életben az ellenállást, jelezve, hogy elfogadhatatlan számukra vezetőik letartóztatása. A katalán parlament épületénél több ezren virrasztottak.

„Ez igazságtalanság, ilyen nem történhet meg egy demokráciában. Igazságtalan, mert hány politikus van szabadlábon, aki lopott? A mi politikusainkat pedig bebörtönzik, ez igazságtalan” – mondta egy katalán nyugdíjas.

A spanyol hatóságok a volt katalán alelnököt és nyolc másik vezetőt tegnap előzetes letartóztatásba helyezték, mert attól tartanak, hogy eltüntetnék a terhelő bizonyítékokat. Az ügyészség lázadással és hűtlen kezeléssel vádolja őket a katalán függetlenedés miatt, amely a spanyol alkotmány alapján törvénytelen.

A volt katalán elnök és négy kormánybeli társa Belgiumban tartózkodik. Carles Puigdemont a letartóztatottak azonnali szabadon engedését követelte.

„A spanyol kormány döntése, amely alapján bebörtönözték egy legitim kormányzat alelnökét és több kormánytagját, nagyon súlyos hiba. Ez egy súlyos támadás a demokrácia ellen. Olyan politikusokat börtönbe zárni, akik a nép jelentős támogatását bírják, a demokrácia alapvető szabályait sérti meg” – fogalmazott a menesztett katalán elnök.

Különös jogi és politikai helyzet alakult ki, mert miközben a függetlenségpárti katalán vezetőket perbe fogják, december 21-én regionális választásokat tartanak Katalóniában. Így nehéz lesz ezeknek a pártoknak indulni, és ezzel korlátozódik a választójog.

„A hatósági lépések a december 21-i választások ellen hatnak. Az elnyomás és a politikai bebörtönzések légkörében választani - ez precedens nélküli és elfogadhatatlan a XXI. századi Európában” – tette hozzá Puigdemont.

A kiadatás egyébként nehéz helyzetbe hozza a belga kormányt is: a labilis négypárti koalíció összeomolhat, hiszen a kormánypártok nem értenek egyet abban, hogyan kellene kezelni az ügyet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!