2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 19:00

Elfogadták a görög reformcsomagot

2015. február 25., szerda 10:47, frissítve: csütörtök 12:50

Elfogadták az Athén által előterjesztett görög reformcsomagot az eurózóna pénzügyminiszterei telefonos konferenciabeszélgetésükön. A program jóváhagyása volt az előfeltétele a Görögországnak nyújtott pénzügyi mentőcsomag meghosszabbításának.

Négyhavi lélegzetvételhez jutottak a görögök. Brüsszel kedden elfogadta a reformjavaslataikat, így folytatódhat az eredetileg február végén lejáró összesen 240 milliárd eurós mentőhitelprogram. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy a reformprogram, az új görög kormány által bemutatott reformok listája elégséges ahhoz, hogy kiindulópontként szolgáljon a program sikeres befejezéséhez” – mondta az európai bizottság alelnöke.

A görögök listáján egyebek közt az adókerülés és a korrupció elleni harc, valamint az üzemanyag- és dohánycsempészet megfékezése szerepel. Az athéni kabinet tagjai elégedetten nyilatkoztak az Európai Unió döntése után. „Ebben reménykedtünk, hogy egyezségre juthatunk a partnereinkkel, hogy az építő jellegű párbeszéd és kapcsolat megmarad. Az elkövetkezőkben pedig meglátjuk, hogyan szolgálja majd ez a görög nép és az ország javát, miközben megmarad a nyílt és konstruktív párbeszéd Európával” – fogalmazott a helyettes kulturális miniszter.


Elemzők szerint az igazi nyertes nem a továbbra is pénzügyi lélegeztetőgépen tartott Görögország, hanem az euróövezet vezető gazdasága, Németország. „A németeknek nem igazán érdekük, hogy megoldják Dél-Európa adósságproblémáit. Ők nagyon-nagyon lassú talpra állást akarnak, ami mesterségesen tartja gyengén az eurót, így Németország olcsón tud exportálni” – nyilatkozta Joe Rundle vezető kereskedő.

A görög mentőcsomag meghosszabbításáról szóló döntés akkor lesz hivatalos, ha az egyes tagállamok is elfogadják azt. Németországban pénteken dönthetnek erről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!