2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Ejtették a nemi erőszak vádját Assange ellen

2017. május 19., péntek 23:09, frissítve: szombat 11:15

Svédországban ejtették a vádat Julian Assange ellen. A WikiLeaks alapítóját nemi erőszakkal vádolták, de az ügyészség ezt nem találta bizonyíthatónak. Assange azonban továbbra is Ecuador londoni követségén marad, mert ha kijönne onnan, más vádak miatt a britek és az Egyesült Államok is eljárást indítana ellene.

Egy csatát megnyert, de a háborúban továbbra is vesztésre áll Julian Assange. A WikiLeaks alapítója 2012 óta élt az ecuadori nagykövetségen Londonban. Azért menekült ide, mert különben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Svédország is letartóztatta volna különböző ügyek miatt. Most az egyik ilyen ügy, a svédországi oldódott meg. Az ausztrál programozót nemi erőszakkal vádolta két nő, de a svéd ügyészség 4 év nyomozás után ejtette a vádat.

„Svéd szemszögből Julian Assange ebben a pillanatban elhagyhatná a nagykövetséget. Svéd szemszögből Assange nyert. Az viszont igaz, hogy az Egyesült Államok továbbra is akarja őt, amire a svéd eljárásnak már semmi köze nincs” – mondja a férfi ügyvédje.

Assange a döntés után az ecuadori követség erkélyéig merészkedett de az épületet továbbra se hagyja el. Amikor 2012-ben bemenekült, csak feltételesen volt szabadlábon, ezért ha kijönne, a brit rendőrség azonnal letartóztatná. A britek pedig biztosan kiadnák Amerikának, ahol nemzetbiztonsági információk szivárogtatásával vádolják a WikiLeaks oldala miatt. Ezért akár halálbüntetést is kaphat.

„A vádemelés nélküli kiadatás az Európai Unióban teljesen törvényesnek számít. Számtalan ember életét tették így tönkre. Egy civilizált szervezetnek nem lenne szabad így működnie. A vádemelés nélküli kiadatás egy politikai eszköz. Én ezért az ENSZ menekültügyi rendszerének tartozom hálával, és természetesen Ecuadornak, mely kitartott úgy is, hogy az EU gazdasági büntetőintézkedéseket vezetett be ellenük” – mondta Assange.

Az alapító szerint a WikiLeaks továbbra is működni fog. Az oldalon több mint 10 millió, eredetileg titkos dokumentum szerepel, a legutóbbi nagy dobásuk Hillary Clinton emailjeinek a nyilvánosságra hozása volt tavaly, emiatt felmerült, hogy az orosz titkosszolgálat is támogathatja a WikiLeakset.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!