2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Egyre több közöttük az asszony és a gyermek

2015. szeptember 12., szombat 18:47

Hosszú sorokban várták a migránsok a görög–macedón határon, hogy beléphessenek a volt jugoszláv tagköztársaságba, és onnan folytathassák útjukat az Európai Unió felé. A több ezer menekült között egyre több az asszony és a gyermek.

Francia hadihajó érkezett a szicíliai Pozzallo kikötőjébe fedélzetén 140 migránssal, akiket a Földközi-tengeren mentettek ki. A partraszállás után orvosok és katasztrófavédők vizsgálják meg és regisztrálják a menekülteket. Lélekvesztőjüket 100 kilométerre Szicíliától észlelték. „Nem volt élelmük, nem volt több vizük, és benzin sem volt már a hajón. Azt kérték, hogy vegyük fel őket, 140-en voltak a hajón, javarészt férfiak” – mondta Pierre Pasco kapitány. A kimenekítettek többsége férfi, kisebb részük nő és gyermek.


Három gumicsónak érte el Leszbosz partjait. A jobb élet reményében útra kelt vizes és fáradt migránsokat önkéntesek várják. Ételt, italt és tiszta ruhát adnak nekik. „Amikor vizes vagy és negyven fokban sokat sétáltál, azt hiszem, egy alma, egy zsebkendő, amivel megtörlöd az arcodat és a kezedet, egy pelenka a gyereknek, ezek nagyon fontosak” – fogalmazott Anya Glaring dán önkéntes.

Egy egykori szíriai menekült, aki ma már norvég állampolgár is, Görögországban segít sorstársain. „Azért jöttem ide, mert a polgártársaimnak szüksége van rám. A fiammal és két norvég barátommal jöttem, hogy segítsünk. Gyerekek halnak meg a tengeren, szükségük van ránk. Jöttünk és tesszük a dolgunkat az országunkért, az országunkért, amit Szíriának hívnak” – nyilatkozta Hiam al-Cheirout norvég önkéntes.

Leszbosz szigetére 2500-an érkeztek az elmúlt két napban, Pireuszhoz pedig további 8500-an. A görög–macedón határon emberek százai állnak sorban, hogy folytathassák útjukat Európa felé. Görögország alig, vagy egyáltalán nem tudja kezelni szigetein a menekültáradatot. Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint naponta átlagosan 7600 ember lépi át a görög–macedón határt. „Folytatni fogom a tanulmányaimat. Mérnök leszek és folytatni fogom. Egy jobb életre vágyom Európában. Igazából mindenki izgatott Európa miatt. Tudja, jobb az élet, jobbak az emberek és vannak jogaik. Az én országomban nincsenek jogaink. Egy dologhoz van jogunk: meghalni” – szögezte le Khaled Jando palesztin menekült. Péntek éjszaka óriási vihar érte el a macedón–görög határt. A migránsokat azonban az ítéletidő sem állította meg.

Statisztikák szerint az év eleje óta több mint 500 ezer menekült érte el az Európai Uniót.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!