2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Egyre mélyül a konfliktus a két Korea között

2015. augusztus 21., péntek 10:11, frissítve: kedd 15:33

Háborús mozgósítást rendelt el az észak-koreai diktátor. Kim Dzsong Un szerint az egységek szükség esetén meglepetésszerű műveleteket indíthatnak Dél-Korea ellen. A két ország között az elmúlt napokban éleződött ki a feszültség, és kölcsönösen rakétákat lőtte ki egymás irányába. A két Korea 1950 és 1953 között háborúzott egymással, de csak tűzszünet van érvényben, békét nem kötöttek.

A déli állam tizenegy év után indította újra az északon élőknek szóló propagandaműsorait. Így válaszolt arra, hogy a határon előző héten felrobbant egy akna, amely megsebesített két dél-koreai katonát. A konfliktus egyre mélyül: a hangszórókat az északi rezsim egy rakétával próbálta elhallgattatni, amire Dél-Korea tüzérségi sorozatokkal válaszolt. Ezt követően Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor bejelentette: harckészültségbe helyezi a hadsereget, hasonló döntést hozott a dél-koreai vezetés is.

„Hadseregünket azonnal a legmagasabb riadókészültségbe helyeztük, és szorosan figyeljük az észak-koreai hadsereg mozgását. Továbbra is készenlétben tartjuk a katonai erőnket, hogy határozottan válaszolni tudjon az esetleges újabb észak-koreai provokációkra” – mondta Dél-Korea katonai szóvivője.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság hivatalosan máig hadban áll egymással. Ugyanis a koreai háborút lezáró, 1953-as tűzszünet után nem kötöttek békeszerződést.

Japán önmérsékletre intette az északi államot. „Követeljük, hogy Észak-Korea tanúsítson önmérsékletet, és továbbra is sürgősséggel kezeljük majd az ügyet” – mondta a japán külügyér.

A két állam közötti feszültség éleződése mindenesetre nem zavarta meg a szlovén Laibachot abban, hogy fellépjen az észak-koreai fővárosban. Az avantgárd csapat az első olyan nyugati együttes, amely színpadra lépett Észak-Koreában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!