2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Egy rendőr is életét vesztette Iránban

Hír TV

2018. január 2., kedd 09:21

Már 13 halálos áldozata van a napok óta tartó utcai zavargásoknak Iránban. Az áldozatok között van egy rendőr is. A demonstrációk az áremelkedések és a korrupció miatt indultak, de a tüntetők már az ország vallási vezetésének lemondását követelik.

Egyre erőszakosabbak a múlt csütörtök óta tartó a kormányellenes utcai zavargások a perzsa országban. Eredetileg az áremelkedések és a korrupció miatt indultak a tüntetések, de a demonstrálók már az elnök lemondását követelik. Hasszán Rohani iráni elnök eleinte külföldi ügynöknek nevezte a tüntetőket, de később közölte, hogy a demonstrálók követeléseit meg kell hallgatni.

Véleményem szerint az elmúlt napok eseményei eleinte fenyegetőnek tűntek, de most lehetőségként kell tekintenünk rájuk. Észre kell venni, mi a probléma. Nem mondhatjuk, hogy minden utcára vonult ember külföldi ügynök. Lehet, hogy vannak néhányan ilyenek is, de másokat az érzelmeik és a problémáik vittek ki az utcára - nyilatkozta Hasszán Rohani.

Halálos áldozatai is vannak a zavargásoknak, amit Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben kommentált. Azt írta, Irán minden szinten kudarcot vallott. Közben az iráni hatóságok szerint a tüntetők is fölfegyverkeztek. Több városban is rálőttek a biztonsági erőkre, egy rendőr életét vesztette.

Civil ruhában voltak, autóval jöttek, és onnan lőttek rá a biztonsági szolgálatok főhadiszállására. Egyértelmű volt a helyzet - jelentette ki Masallah Nemati, Dorud megye kormányzója.

Legutóbb 2009-ben voltak kormányellenes tüntetések Iránban, de akkor erőszakkal vetett véget az utcai megmozdulásoknak a perzsa állam vezetése.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!