2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 22:55

Egy piacot is találat ért, civilek is meghaltak

2015. március 27., péntek 12:37, frissítve: péntek 12:50

Civil áldozatai is vannak a jemeni légicsapásoknak. A szaúdi vezetés két napja bombázza a síita lázadók állásait. Egy piacot ért légitámadásban tucatnyian haltak meg. Rijád és szövetségesei azért indítottak támadást jemeni célpontok ellen, mert szerintük a húszi alakulatokat Irán támogatja. Teherán azonban tagadja részvételét.

Az öböl menti ország és szövetségesei két napja bombázzák a jemeni elnök elűzéséért harcoló síita húszi felkelők állásait Jemenben. Szaúd-Arábia 150 ezer katonával és száz harci géppel vesz részt a hadműveletben. A rijádi hadvezetés azt ígéri, addig folytatják a katonai akciót, amíg el nem érik a céljukat. „Egyelőre nincs tervbe véve, hogy szárazföldi akciót indítsunk, de ha később szükséges, a szaúdi hadsereg szárazföldi erői és a baráti országok egységei készek bármilyen agressziót visszaverni” – mondta a szaúdi dandártábornok.

Szaúd-Arábia nem egyedül, hanem a térség szintén szunnita vezetésű országaival akarja megállítani az Irán által támogatott húszi alakulatokat. A koalícióban tíz állam vesz részt, közte a Perzsa-öböl országai: az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Kuvait és Katar.

A közel-keleti válsághelyzetekről, közte a jemeni válságról tárgyalt telefonon az amerikai és a török elnök. A két NATO-tagország vezetője támogatja a szaúdi irányítású hadműveleteket. Recep Tayyip Erdogan szerint a teheráni vezetés uralni akarja a régiót, és ezt meg kell állítani. „Iránnak változtatnia kell álláspontján. Vissza kell vonnia teljes haderejét Jemenből, Szíriából és Irakból. Iránnak tiszteletben kell tartania ezen országok területi sérthetetlenségét” – mondta a török elnök.


A perzsa állam azonban tagadja, hogy a síita húszi felkelőket katonailag támogatná, és a szaúdi légitámadások azonnali leállítását követeli. Közben a hatalmától megfosztott jemeni elnök háromnapos bujkálás után a szaúdi királyságban tűnt fel. Innen a hétvégén Egyiptomba utazik az Arab Liga csúcsértekezletére, amelyen egyebek között egy közös haderő felállításáról döntenek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!