2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Egy név miatt tüntetnek Athénban

Hír TV

2018. február 4., vasárnap 17:44, frissítve: vasárnap 18:22

Óriási tömeg tiltakozik Athénban a görög kormány ellen, amiért az megegyezni készül Macedóniával a macedón névvitában. Az állam 1991-ben vált függetlenné Jugoszláviától. Macedónia néven azonban a görögök nem engedik az EU-hoz és a NATO-hoz csatlakozni, mert az az ő történelmi régiójuk neve. Az ENSZ az Új Macedón Köztársaság nevet ajánlotta kompromisszumos megoldásnak.

Százezres tömeg gyűlt össze vasárnap az athéni Szintagma téren, a parlament épülete előtt. Görög nemzeti lobogók alatt tüntettek saját kormányuk ellen, miután a kabinet a törvényhozásban nemsokára javaslattervezetet akar bemutatni a macedón–makedón vita rendezésére.

Egy 25 éves vitáról van szó, amely megkeseríti Görögország és a szomszédos Macedónia életét. Utóbbi állam 1991-ben alakult Jugoszláviától való elválása után. A névválasztás azonban sértette Görögország történelmi és területi érdekeit: északi tartományát Makedóniának hívják. És ez a terület volt Nagy Sándor birodalmának központja, ez pedig a görög identitás és hagyomány egyik központi eleme, amelyről a görögség nem mondhat le.

Mi azért vagyunk itt, hogy baráti jobbot nyújtsunk nekik. Szeretjük, tiszteljük őket, legyünk egységben. Joguk van egy önálló államra és hogy saját névvel nevezzék azt, de más nevét nem szabad ellopni – mondta egy görög ortodox pap, Joannisz Metakszasz.

Kérjük, ne lopjátok el a történelmünket! – ez olvasható az egyik transzparensen is. De ezenkívül van egy másik félelem is: az azonos nevű görög tartományban jelentős macedón kisebbség él, így Athén tart attól, hogy a macedónok esetleg területi követelésekkel állnak elő.

Ezt a konfliktus akarja megoldani a görög kormány, azt ígérték, hogy júniusig nem lesz kompromisszum. Az egyezség Görögországnak a régió stabilitása miatt fontos, Macedóniának pedig azért, mert ezen a néven Görögország vétójogával élve nem engedi az új államot az EU-hoz és a NATO-hoz csatlakozni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!