2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Egy fővárosi szálloda romjai alól mentették a csecsemőket

2016. április 19., kedd 07:12, frissítve: kedd 10:28

Ecuadorban már 413 halottja van a szombati földrengésnek. Hétfőn több túlélőt is találtak a romok között, 6 embert, köztük egy 1 éves és egy 9 hónapos csecsemőt egy fővárosi szálloda romjai közül mentettek ki. 2500 sérült van, és a kormány szerint a károk mértéke több milliárd dollár lehet. Még mindig van olyan elzárt hegyi település, amivel nem tudták felvenni a kapcsolatot, ezért az áldozatok száma tovább emelkedhet.

Túlélőt mentettek ki egy összedőlt szálloda romjai közül Ecuadorban. Két nappal a szombati földrengés után egy 9 és egy 12 hónapos csecsemő is élve került elő a törmelékek alól.

Országszerte 13 ezer ember dolgozik a túlélők kutatásán és a romeltakarításon, a szomszédos Kolumbiából is több csapat érkezett. „Boldogok vagyunk, ez a legjobb fizetség a munkánkért, ha meg tudjuk menteni valakinek az életét” – mondta egy bogotai tűzoltó.

Nem csak embereket mentenek: egy kutyát Manta városában mentettek ki a tűzoltók.

Egészségügyi egységeket indított útnak Svájc, Spanyolország és Mexikó is. A sebesülteket sokszor tábori kórházakban látják el. A 16 milliós lakosságú Ecuador dél-amerika egyik legszegényebb országa, az egy főre jutó GDP kétharmada a magyarnak. Az államfő szerint a helyreállítás több milliárd dollárba kerül majd az országnak.

„A tragédia egységbe kovácsolta az országot, az önkormányzatok, a hadsereg, a rendőrség, a hétköznapi állampolgárok együtt dolgoznak. Az építési cégek, köztük külföldi vállalatok is gépeket biztosítanak a munkához, amiért szintén hálával tartozunk. Volt, aki panaszkodott, hogy a holttestek elszállítása lassan halad, de a prioritás jelenleg a túlélők felkutatása” – mondta az elnök.

A 7,8-as erősségű földrengés a legerősebb volt Ecuadorban az elmúlt 7 évtizedben. Az utórengések folyamatosak, hétfőn több 5-ös erősségű földrengés is volt. Tudósok szerint a földmozgásnak nem volt köze a szintén szombati, japán földrengéshez. Ott is több mint 40 ember halt meg, és ott is folyamatosak az utórengések.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!