2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

„Donald Trump egy ideges, jelentéktelen és szócséplő figura”

Hír TV

2018. május 1., kedd 19:11

Hazugsággal vádolja az izraeli miniszterelnök Iránt. Benjamin Netanjahu szerint a perzsa állam megszegte az atomegyezményt és titokban atomfegyver előállításán dolgozik. Az iráni külügyminiszter szerint Netanjahu félre akarja vezetni a nemzetközi közösséget. Az izraeli titkosszolgálat bizonyítékai mindenesetre kapóra jöhetnek Donald Trumpnak, aki május 12-én tervezi felmondani a három éve kötött iráni atomalkut.

„Irán hazudott, mindenkit becsapott” – így indított kommunikációs offenzívát Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Majd hozzátette Irán úgy írta alá az atomalkut három éve, hogy közben egy Teherán melletti titkos helyszínen továbbra is nukleáris fegyver előállításán dolgozik.

Netanjahu azzal is elbüszkélkedett, hogy ezt az izraeli titkosszolgálat 55 ezer oldalnyi dokumentummal tudja bizonyítani. Az izraeli miniszterelnök kezdetektől fogva hevesen támadta az atomalkut, amit Irán kötött Amerikával, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Németországgal Oroszországgal és Kínával a szankciók feloldásért cserébe. Emiatt látványosan összeveszett Barack Obamával is. Donald Trumppal azonban szerencséje van: a jelenlegi amerikai elnök és pártja vehemensen ellenzi az atomegyezményt, ami amúgy 3 éve sikeresen működik.

Az iráni atomlétesítmények folyamatos nemzetközi ellenőrzés alatt állnak, atomfegyvert így szinte lehetetlen fejleszteni. Három éve még annyi uránt tudott dúsítani a perzsa állam, amivel néhány hónap alatt atomfegyverhez juthatott volna, most ismét évekre van ettől.

Az izraeliek most adtak egy adut Trump kezébe, hogy felmondja az egyezményt. Az amerikai elnök május 12-én tervezi felrúgni az alkut, addig pedig szeretné maga mellé állítani a szerződést korábban támogató európai országokat is.

Az izraeli bizonyítékok máris meggyőzték a közel-keleti turnét járó amerikai külügyminisztert. „Nagyon aggasztóak az Izrael ellen irányuló iráni fenyegetések, illetve az, ahogy Irán a közel-keleti régiót próbálja dominálni” – mondta Mike Pompeo, aki Jordániába és Szaúd-Arábiában is próbálja Irán ellen hangolni kormányokat. A szunnita arab országok ugyanis nem nézik jó szemmel a síita Irán befolyását Szíriában és Jemenben.

Irán természetesen nem hagyta szó nélkül az izraeli miniszterelnök nagy bejelentését és az amerikai külügyminiszter regionális turnéját. Az iráni külügyminiszter, Javad Zarif a Twitteren az üzente Netanjahunak, hogy felesleges állandóan farkast kiáltani, mert nem tud ezzel mindenki átverni. A legfőbb vallási vezető kevésbé diplomatikusan fogalmazott.

„Az ellenség már ráébredt arra, hogy katonailag képtelen a győzelemre, ezért áskálódnak ellenünk. Donald Trump egy ideges, jelentéktelen és szócséplő figura és ha mégis támadásra készül, akkor meg fog lepődni, mert Irántól kemény pofonokra számíthat” – mondta Ali Khamanei.

Május 12-ig még tovább tart a kommunikációs offenzíva, Donald Trump pedig egyelőre eltökéltnek tűnik az iráni atomalku felmondására, és bár a múlt héten a francia elnököt és a német kancellárt is fogadta Washingtonban, Angela Merkel és Emmanuel Macron nem tartotta jó ötletnek az iráni atomjátszma újranyitását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!