2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Dollármilliárdokat vár Ukrajna, hogy elkerüljék a csődöt

,

2015. december 30., szerda 12:35, frissítve: szerda 16:45

Tízmilliárd dollárnyi hitelre van szüksége Ukrajnának, hogy ne menjen csődbe 2016-ban. Ezt az ország miniszterelnöke közölte. Arzenyij Jacenjuk szerint az IMF-től és a Világbanktól kérnek hitelt, akiktől tavaly már kaptak 17 milliárdot. A hitelezők az egészségügyi- és nyugdíjrendszer reformját várják el az ukrán kormánytól a pénzért cserébe, de ezek egyelőre nem kezdődtek el.

Kelet-Ukrajnából elüldözött családok gyerekei szilvesztereznek Kijev központjában. Ukrajnában a lakosság harmada él a szegénységi küszöb alatt. „Örülök, hogy segítenek rajtunk. A legnagyobb segítség az lenne, ha egyszer hazatérhetnénk. Az országon belül élő menekültek helyzete elkeserítő” – mondja egy donyecki lakos.

Ukrajna egy éve államcsőd közelében van. Az IMF és Világbank 17 milliárd dollárt ad az országnak, ebből tízmilliárdot már ki is fizettek. A miniszterelnök szerint a maradék hétmilliárd kevés, lesz és újabb tízmilliárdot szeretnének kapni.

„Az nem kérdés, hogy Ukrajna az IMF-program tagja marad, de az is biztos, hogy a költségvetés jelenlegi formájában nem finanszírozható, a nyugati partnereinktől legalább 10 milliárd dollárra van szükségünk” – közölte Arzenij Jatsenjuk ukrán miniszterelnök.

A kijevi parlament egy hete fogadta el a 2016-os költségvetést. Ebben szerepelt egy-két adóemelés, például az alkohol és dohányáruk forgalmi adójának az emelése, de az IMF által elvárt adóreformról nem döntöttek, és elhalasztották az egészségügyi illetve nyugdíjreformot is.

„Annak ellenére, hogy a költségvetést elfogadták, a hitelezők által elvárt reformokról nem született döntés. Ezért nem vagyok biztos benne, hogy az IMF csak úgy rábólint majd az ukrán tervekre” – ismerte el Natalia Jaresko pénzügyminiszter.

A gazdasági gondok enyhítése érdekében az ukrán kormány arra is hajlandó lenne, hogy felfüggesszék az oroszok elleni szankciókat, ha Moszkva feloldja az ukrán élelmiszerek tilalmát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!