2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Cukiságkampánnyal betonozná be magát a hatalomba Erdogan

Hír TV

2018. június 18., hétfő 15:11, frissítve: hétfő 16:15

A most vasárnapi török elnök és parlamenti választás hajrájában egy megkínzott kiskutya megrázó esete miatt az állatvédelmet emelte a kampányba Recep Tayyip Erdogan, miközben az egyik legnagyobb ellenzéki pártvezér épp 142 éves börtönbüntetését várja, és a cellájából tud szólni a híveihez.

Egy megkínzott kiskutya lett a török választási kampány főszereplője. Levágták a 4 mancsát és a farkát, majd magára hagyták az erdőben. A brutális kínzás megrázta a török közvéleményt, és az állatról készült szívszorító képek az állatvédelmet először pártpolitikai, majd elnöki szintre emelték.

Az elnöki és parlamenti választást vasárnap tartják, a török elnök pedig megígérte, hogy új ciklusát egy állatvédelmi törvénnyel fogja kezdeni, majd beszámolt a nyomozás állásáról „Egy gépkezelőt már letartóztattak, szörnyű az ami történt, fontos, hogy mutassuk, hogy ezt nem hagyhatjuk” – emelte ki Tayyip Erdogan.

A cukiságkampányt pedig azzal folytatta, hogy posztolt egy videót, amelyen uborkával eteti veje kiskutyáját. A családtag egyben energiaminiszter is a kormányban.

Kampány a börtönből

A legnagyobb kurd párt vezetője és az egyik elnökjelölt a börtönből kampányol. Selahattin Demirtas 20 hónapja ül és 142 év börtönt kaphat, ha elítélik. Azzal vádolják, hogy kurd szeparatistákat bátorított terrorcselekményre. Pártja szinte alig szerepelhet a török médiában, a köztévében is mindössze 10 percet kapott.

„Kedves támogatóim: a börtönből tudok kampányolni, de csak limitált időkeretben, ezért a párt közösségi média csatornáin beszélhetek bővebben” – közölte Selahattin Demirtas ellenzéki vezető.

A vasárnapi választás után Törökország áttér a prezidenciális rendszerre, az elnök sokkal nagyobb jogosítványokkal kormányozhat. Recep Tayyip Erdogan 2003-óta van hatalmon, 10 évig volt miniszterelnök, utána megválasztották köztársasági elnöknek, de túl szűknek találta a jogköreit, egy újabb mandátummal jóformán teljhatalmat kaphat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!