2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 19:00

Csaknem kétmilliárd arra, hogy ne induljanak útnak Európa felé

2015. szeptember 30., szerda 21:03, frissítve: szerda 21:51

Két év alatt 1,7 milliárd euró átcsoportosítására tett javaslatot az Európai Bizottság, amellyel elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a menekültek ne induljanak útnak Európa felé. Közben az Európai Parlamentben Magyarország pénzügyi szankcionálására tettek javaslatot.

Legnagyobb mértékben a törökországi menekülttáborok és az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramja részesül abból az 1,7 milliárd euróból, amelynek felosztására ma tett javaslatot az Európai Bizottság. Az európai állam- és kormányfők még múlt héten döntöttek arról, hogy az EU megnöveli migrációs költségvetését, megerősítik a déli határok védelmét, és igyekeznek megakadályozni, hogy a menekültek ne induljanak útra a menekülttáborokból, ahol egyre rosszabbak az életkörülmények.

A javaslat meglévő források átcsoportosítását jelenti, a tagállamoknak nem kell pótlólagos befizetéseket teljesíteni.

A mai javaslatok 2015-re vonatkozóan 801 millió euróra irányulnak, melyet részben a 2015-re vonatkozó költségvetés-módosítási tervezet keretében nyújtott új finanszírozásból fognak fedezni. A második javaslatcsomag a múlt héten bejelentett, 2016-ra vonatkozó fennmaradó 900 millió eurót beépíti a jövő évi költségvetési tervezet 2015. októberi módosításába – mondta a bizottság alelnöke.

A migrációra fordított összegekről volt szó az Európai Parlament költségvetési bizottságában is, ahol az EU jövő évi költségvetés-tervezetéről vitáztak a képviselők. Az egyik javaslat arról szólt, hogy azok az országok, köztük Magyarország, amelyek ellenezték a migránsok áthelyezésére vonatkozó kvótákat, kapjanak 20 százalékkal kevesebb pénzt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Ezt a javaslatot végül elutasították a képviselők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!