2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Csaknem hétszáz hegymászó rekedt több ezer méter magasban

Hír TV

2018. július 30., hétfő 16:55, frissítve: hétfő 18:18

A vasárnap hajnali, Lombok szigeti földrengés után közel hétszáz hegymászó rekedt az indonéz sziget népszerű vulkanikus hegyén. Egy részüket már a mentőegységeknek sikerült lehozniuk a több ezer méter magas ösvényekről, a többi után még kutatnak. A földrengésben 16-an haltak meg, és több százan megsérültek.

Kirándulók futnak biztonságosabb helyre Lombok szigetének egyik túraösvényén. Vasárnap reggel 6,4-es erősségű földrengés rázta meg az indonéz sziget belső részét. Az emberek csomagjaikat hátrahagyva menekültek nemcsak a hegyeken, de a hotelekből is. Volt mitől tartaniuk: több ezer épület omlott össze vagy rongálódott meg a földmozgás következtében. 16-an haltak meg és 350-en sérültek meg a természeti csapásban.

A Reuters birtokába került felvételeken az látható, hogyan próbáltak a hegymászó csoportok a tremort követő füstfelhők elől kitérni. Mára az is kiderült, hogy közel 700 hegymászó rekedt a sziget fő látványosságán, a Rinjani hegyen, a földcsuszamlások elvágták a hegyről levezető utakat. Mintegy 300-ukat - többnyire külföldi turistákat - hétfő délutánig sikerült a katasztrófavédelmi erőknek lehozniuk a vulkanikus hegyről, a többiek keresése nagy erőkkel - helikopterekkel és mentőegységekkel - jelenleg is zajlik.

Lombok szigete népszerű indonéziai nyaralóhely, második legmagasabb vulkánja, a 3726 méteres Rinjani pedig a hegymászók egyik kedvence a térségben. Indonézia tektonikus lemezek metszéspontján fekszik, ezért a földrengések gyakoriak a területén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!