2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Ciprasz összehívta az elégedetlen kormánytagokat

2015. július 23., csütörtök 19:20, frissítve: csütörtök 21:44

Pénteken elkezdődhetnek a tárgyalások Görögország és nemzetközi hitelezői között, miután az athéni parlament elfogadta a második nagy reformcsomagot is. A kormányzó Sziriza pártot ismét megosztotta a szavazás, Alexisz Ciprasz miniszterelnök ezért összehívta a leginkább elégedetlen kormánytagokat. A reformok ellen szerda este is tízezrek tüntettek a görög fővárosban.

Több száz tüntető tanár a magániskolák megadóztatása ellen tiltakozott a törvényhozás épületénél Athénban szerda este. A kormány tervei szerint az eddig adómentességet élvező oktatási intézményekre 23 százalékos áfát vetnének ki. „Az elmúlt öt év gazdasági válsága miatt a görög szülők egyre kevesebbet keresnek. Az adó 0-ról 23 százalékra emelésével még többet kell majd fizetniük a gyermekeik taníttatásáért. Ez rontja az üzletünket” – mondta az egyik tiltakozó pedagógus.

Később erőszakos tüntetők is érkeztek a Szintagma térre, többen gyújtóbombákkal dobálták a kiérkező rendőröket. A tiltakozók közt a kormányzó Sziriza több politikusa is ott volt. A baloldali pártszövetség megosztottsága a parlamenten belül is megmutatkozott: a reformok második köréről szóló szerda éjszakai voksoláson ismét a Sziriza soraiból jött a nem szavazatok fele.

Athénba pénteken érkeznek meg a nemzetközi hitelezők képviselői, hogy a mentőhitelprogram részleteiről egyeztessenek a görög vezetéssel. A tárgyalásokra készülve Alexisz Ciprasz kormányfő rendezné a sorokat a megosztott Szirizában: találkozót hívott össze miniszterei és a megszorításellenes házelnök részvételével.

„A miniszterelnök úrban és bennem közös a bajtársiasság, az őszinteség és az akarat, elhivatottság és vágy arra, hogy megvédjük a népünk jogait, a hazánk jövőjét, de a baloldal és a Sziriza egységét is, amit egyesek szeretnének felbomlani látni” – mondta a házelnök.

Ha mégis szakad a kormányzó pártszövetség, akár előre hozott választás is lehet Görögországban, de a miniszterelnök szerint ettől egyelőre nem kell tartani. Ciprasz a megszorítások ellenére is népszerű a lakosság körében: egy friss közvélemény-kutatás szerint a görögök 60 százaléka jó kormányfőnek tartja.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!