2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Ciprasz mégsem enged, és a nemre buzdít

2015. július 1., szerda 20:55, frissítve: csütörtök 08:06

Mégsem kapitulálnak a görögök, megtartják a vasárnapi népszavazást, a miniszterelnök pedig a nem szavazat mellett kampányol. Alexisz Ciprasz szerint Görögország nem veszíti el automatikusan euróövezeti tagságát a megszorítások elutasításával.

Szirtakit jár a politika színpadán a görög miniszterelnök: Alexisz Ciprasz az ismert görög tánc mintájára minden irányba lép egyet. Kedd este még arról írt levelet a hitelezőknek, hogy apró módosításokkal, de aláveti magát a követeléseknek, szerda délutáni tévébeszédében viszont a megszorítások elutasítására buzdította a vasárnapi népszavazásra készülő honfitársait.

„A nem szavazat döntő lépés egy jobb egyezség felé, amelyet terveink szerint a vasárnapi eredmény megszületése után írunk alá. Ez egyértelműen az emberek döntése arról, hogyan akarnak élni a jövőben. És ez nem jelenti azt, hogy kiesünk Európából: a nem szavazat megoldást jelent az adósságra, amelyet nem növelünk tovább, és nem veszélyeztetjük a görög gazdaság és társadalom fejlődését” – fogalmazott a miniszterelnök, aki a megszorítások elutasításának köszönheti hatalomra kerülését.

A Hír Televízió által megkérdezett szakértő, aki jelenleg Athénben tartózkodik, úgy gondolja, hogy a kormányfő elszámolta magát. „Nem kizárható, hogy a nem szavazatok többségre jutnak, de ez a többség csekély lesz, tehát semmikép sem ad rendkívüli legitimációs hátteret a kormánynak – véli Fokasz Nikosz, az ELTE tanára. – Másfelől látjuk azt, hogy bezárt bankok és ennek minden gazdasági következményei mellett fog lezajlani a népszavazás. Ez gazdaságilag semmiféleképp sem erősíti egy kormány tárgyalópozícióját.”

A görög miniszterelnökkel egy időben tartott közös sajtótájékoztatót Berlinben Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár. Németország Görögország legnagyobb hitelezője. „Az elmúlt napokban sokszor beszéltem Alexisz Ciprasszal, a személyes viszonyunk kicsit sem romlott meg. Mindig azt mondtam, hogy egy szuverén államnak jogában áll döntéseket hozni, másrészt viszont az euróövezet többi országának is meglesz a maga véleménye. De a tárgyalások mindig folytatódni fognak” – hangoztatta Angela Merkel. A kancellár érdemben csak a népszavazás eredményének ismeretében hajlandó tárgyalni a görögökkel.

Athén nem törlesztette határidőre a Nemzetközi Valutalaptól felvett hitel esedékes részletét, ami egyenlő az államcsőddel.

Nyugdíjas hölgy várakozik a Görögország Nemzeti Bankja előtt, hogy hozzájusson pénzéhez
Nyugdíjas hölgy várakozik a Görögország Nemzeti Bankja előtt, hogy hozzájusson pénzéhez
Fotó: Europress/AFP

Ezer bankfiók nyitott ki szerdán Görögországban, hogy a nyugdíjasok pénzhez juthassanak, sokuknak ugyanis nincs bankkártyája, így az automatákból nem tudnak pénzt felvenni. Beszámolók szerint a bankok előtt már hajnalban hosszú sorok álltak. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!