2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Cenzúra? Sorra büntetik az ellenzéki lapokat

2015. február 13., péntek 10:13, frissítve: péntek 10:57

A sajtószabadság helyzetét féltik Bulgáriában, miután az állami pénzügyi felügyelet elkezdte megbírságolni az ellenzéki gazdasági lapokat, amelyek az ország rossz pénzügyi helyzetével és a korrupcióval foglalkoznak. Az egyik lapot – átszámítva – 25 millió forintra büntették, mert politikusok és bankok kapcsolatáról írtak.

Az ellenzéki gazdasági lapokat tavaly nyár óta sorozatban büntetik az állami pénzügyi felügyelet. Azokra a lapokra szálltak rá, amelyek a politika és a bankrendszer összefonódásával és a kormányközeli cégek pénzügyeivel foglalkoztak.

„80 ezer eurós bírságot kaptunk, ami az egész ország történetében rekord, és azt mutatja, hogy az állam nyomást gyakorol a médiára és cenzúrázni akar. Visszaélnek a törvény adta lehetőségekkel és manipulálják a médiát az ellenzéki tartalom megbüntetésével” – mondja Galya Prokopieva, az Economedia heti gazdasági lap szerkesztője.

Ők azért kaptak büntetést, mert parlamenti képviselőkhöz kapcsolódó bankok ügyeiről írtak: végig követték, hogy tűnik el a pénz.

„Nincs cenzúra Bulgáriában, és mi se cenzúrázunk semmit. A hivatalunk az európai és a bolgár törvényekkel összhangban működik. Ha nem járnánk el ezekben az ügyekben, akkor nem látnánk el a munkánkat” – védekezik a pénzügyi felügyelet vezetője, Vladimir Oktosavov.

Bulgáriában három év alatt már a negyedik kormány van. Most épp a jobbközép van hatalmon, akiket másfél éve még tüntetéseken üldöztek el.

„Szerintem jogi ügy, ha egy pénzügyi felügyeleti szerv büntetést szab ki a médiára azért, mert az a rossz gazdasági helyzetről ír. A büntetéseket ráadásul annyival indokolják, hogy a cikkek befolyásolták a piacot, az viszont sehol sincs definiálva, hogy mi a piac befolyásolása, és bizonyítaniuk se kell semmit” – vélekedik Nelly Ognyanova újságíró, a bolgár újságíró-szövetség elnöke.

A sajtószabadság szempontjából Bulgária az egyik legrosszabb hely Európában. A Riporterek Határok Nélkül listáján 180 országból a 105. helyen állnak, ugyanezen a listán Magyarország a 65.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!