2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Bukás küszöbén a brazil államfő

2016. április 18., hétfő 09:45, frissítve: hétfő 09:58

Bukhat a brazil államfő. Az alsóház kétharmada megszavazta az ellene szóló bizalmatlansági indítványt. A 2011 óta hatalmon lévő Dilma Rousseff ellen azért indult eljárás, mert meghamisította az államháztartási mérleget, és felmerült a korrupció gyanúja is. Ha a felsőház többsége is úgy szavaz, megindulhat a felelősségre vonása.

Ezrek tüntettek Brazília-szerte az elnök ellen. Felmérések szerint a 200 milliós brazil lakosság több mint hatvan százaléka egyetért a Dilma Rousseff elleni bizalmatlansági eljárás megindításával.

„A korrupció ellen harcoló civil összefogás része vagyunk. A rablóknak börtönbe kell menniük függetlenül attól, melyik párt tagjai” – mondta Jorge Paixion tüntető.

A 2011 óta hatalmon lévő Rousseff ellen a költségvetési törvények megsértésének, az állami mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt kezdeményeztek bizalmatlansági indítványt. Az ellenzék emellett azzal is vádolja Rousseffet, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait kenőpénzekből finanszírozták, elsősorban a Petrobras állami olajipari óriáscégen keresztül.

A parlament alsóházában az államfő ellen megindítandó bizalmatlansági indítványról szavaztak. „Az országunk szabadságért és demokráciáért folytatott harcának történetét hozom ide. Ezért is mondom azt az országnak, hogy igen a jövőre” – fogalmazott a Brazil Szociáldemokrata Párt elnökhelyettese, Bruno Araújo.

A képviselők kétharmada szavazott igennel. Rousseff ügye ezután a felsőház elé kerül. Az elnök jogi képviselője maga a legfőbb ügyész; szerinte a felsőházban már nem lesz olyan egyszerű a helyzet, mint az alsóházban. „Más lesz a szenátusban, ott bizonyítékokat is be tudunk mutatni, lesz tárgyalás. Minden úgy lesz, ahogy a törvényben le van írva” – nyilatkozta José Eduardo Cardozo legfőbb ügyész. A felsőházban már az egyszerű többség is elég ahhoz, hogy meginduljon az elnök felelősségre vonási eljárása. Ebben az esetben Rousseffet a Petrobras-botrányban szintén érintett alelnök helyettesítené májustól.

A kormány mozgástere leszűkült, négy hónappal a riói olimpiai játékok és a zika vírus elleni harc kellős közepén. Az ellenzék és a lakosság nagy része által bűnösnek kikiáltott elnök puccsnak nevezte az elmozdítására irányuló eljárást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!