2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Brüsszeli merénylet: elszámolták magukat a belga hatóságok

,

2016. március 30., szerda 19:52, frissítve: csütörtök 06:39

Tévedtek a belga hatóságok a múlt keddi merényletek áldozatainak számában. Az azonosításnál kiderült, hogy volt olyan áldozat, aki kétszer került fel a listára. Egyre több kritika éri a belga titkosszolgálatot is, amiért nem tudták megakadályozni a merényleteket. Az amerikai szövetségi nyomozóiroda már 6 nappal a támadások előtt figyelmeztette a holland hatóságokat a későbbi merénylők által jelentett biztonsági kockázatra.

Elszámolták magukat a belga hatóságok, valójában kevesebb áldozata van a múlt keddi merényleteknek, mint eddig tudták. „A merényletekben és a kórházakban elhunyt áldozatok listájának ellenőrzésénél kiderült, hogy 3 személyt többször vettünk jegyzékbe. Az áldozatok száma tehát jelenleg 32” – közölte Geert Gus, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője. A három merénylővel együtt összesen 35-en haltak meg a brüsszeli repülőtéren és a metróban.

A repülőtér a korábbi szándékkal ellentétben egyelőre mégsem nyit ki, az utasok fogadását a biztonsági gyakorlatok eredményétől tette függővé az üzemeltető. Az már most biztos, hogy hónapokba telik, amíg ismét teljes kapacitáson működhet a légikikötő. Újra teljes hálózatán dolgozik azonban a metró, egyedül a robbanásban megrongálódott Maelbeek állomáson nem állnak meg még a szerelvények.

Magyarország is célpont lehet
„Ma Brüsszel és a repülőtere, holnap akár Portugália vagy Magyarország kerülhet sorra.” Bővebben>>>


A merényletek után egyre több kritika éri a belga és európai titkosszolgálatokat, amiért nem dolgoznak együtt elég hatékonyan. Az Amerikai Szövetségi Nyomozóiroda már 6 nappal a merényletek előtt figyelmeztette a holland hatóságokat a későbbi merénylők kilétére.

A Szíriában harcoló külföldi állampolgárok közül a legtöbben belgák, a belga titkosszolgálat ennek ellenére feleakkora, mint a többi, hasonló méretű európai országé. „Nem azt mondom, hogy nem alkalmasak erre a feladatra, inkább azt, hogy nem eléggé. Megfelelő kiképzésre van szükség, megfelelő tapasztalatok megszerzésére, és a megfelelő emberekre, technikára, és arra, hogy a megfelelő emberek hozzák meg a munkájukhoz szükséges politikai döntéseket. Ez a probléma nem feltétlenül belga sajátosság, európai szinten kell modernizálni, ha a terroristák nem ismernek határokat, a biztonsági erőknek sem kellene” – vélekedett egy biztonságpolitikai szakértő.

A hatóságok a merénylet óta 8 embert tartóztattak le. Azt a férfit viszont szabadon engedték, akit korábban a reptéri robbantás gyanújával fogtak el, mert nem találtak ellene bizonyítékot. Így a reptéri robbantás egyik elkövetőjét továbbra is keresik.

A miniszterelnök hivatala is célpont lehet

A belga miniszterelnök hivatala is a terroristák lehetséges célpontjai között szerepelt – közölte a helyi rendőrség a merénylők számítógépén tárolt adatok elemzése után.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!