2018. szeptember 21.,
péntek, Máté, Mirella napja

Brüsszel szerint aggasztó a magyar kormány félrevezető kommunikációja

Hír TV

2018. január 24., szerda 09:08

Nemcsak a magyar jogállamiságot fenyegeti veszély a magyar kormány intézkedései miatt, de aggasztó az olykor ellentmondásos és félrevezető uniós kommunikáció is. Többek között ez áll abban a véleménytervezetben, amelyet az Európai Parlament egyik szakbizottsága fogalmaz meg. Az ügyről kedden tárgyaltak Brüsszelben.

A magyar demokrácia helyzetéről tárgyalt az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága a hetes cikk szerinti eljárás részeként, amely a szavazati jog felfüggesztéséhez is vezethet. A testület véleményt készít elő, amelyben sok kritika fogalmazódik meg Magyarországgal kapcsolatban. A dokumentum jelentéstevője szerint alapértékeket sért az Orbán-kormány.

– Számomra a legfontosabb, hogy az alapszerződés 2. cikkelyében található alapelveinket és értékeinket teljes mértékben tiszteletben tartsuk. Ez a mi munkánk – mondta Maite Pagazaurtundúa Ruiz, a Liberálisok EP-képviselője.

A Fidesz szerint az ilyen jelentések csak a magyar ellenzék szavait visszhangozzák, ezért a vita egyoldalú. – Bármilyen következtetésre is jusson a parlament, annak a bizonyítékokon és tényeken kell alapulnia. Nem előítéleteken vagy ideológiákon. De itt van mindjárt az első probléma: azok, akik az információkat továbbítják Magyarországról, a magyarországi ellenzék beszámolóit használják. És nem szólnak a kormányzat álláspontjáról. Mindez egyoldalú megközelítést eredményez, ha a beszámolók csak erre épülnek – fogalmazott Schöpflin György, fideszes EP-képviselő.

A tervezetben – egyebek mellett – a véleménynyilvánítás és a tudományos élet szabadsága, az emberi jogok, az egyenlő bánásmódhoz való jog, a szociális jogok, a civil társadalmi szervezetek védelme, az alkotmányos rendszer működése, valamint az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége miatt aggódnak a képviselők, de felróják az EU-ellenes retorikát is.

– Schöpflin úr azt mondta, hogy koncentráljunk a tényekre, de meg kell kérdezzem, hogy mik a tények például az Állítsuk meg Brüsszelt! kampány kapcsán, ahol azt állították, hogy Brüsszel megfosztja a függetlenségétől Magyarországot, nyomást gyakorol rá és így tovább – reagált Schöpflin György szavaira Sylvia-Yvonne Kaufmann, a Liberálisok EP-képviselője.

A bizottság várhatóan egy hónap múlva fogadja el a szöveg végleges változatát.