2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Olimpiai álom Erdélyben 11:00

Brit külügy: Szinte bizonyos, hogy maga Putyin rendelte el a támadást

Hír TV

2018. március 16., péntek 16:08, frissítve: péntek 21:12

Nagyon valószínű, hogy személyesen Vlagyimir Putyin rendelte el Szergej Szkripal megmérgezését – jelentette ki Boris Johnson brit külügyminiszter. Dmitrij Peszkov orosz kormányszóvivő sokkolónak és megbocsáthatatlannak nevezte a vádat, és megismételte, hogy Moszkvának semmi köze a történtekhez. Az orosz kettős ügynököt és lányát idegméreggel támadták meg a dél-angliai Salisburyben március negyedikén. Állapotuk továbbra is kritikus.

Sátorral fedték be Salisburyben azt a padot, ahol március elején öntudatlan állapotban megtalálták Szergej Szkripal kettős ügynököt és lányát. Mindkettejüket egy ritka idegméreggel mérgezték meg – a hatóságok a helyszínt továbbra is lezárva tartják.

A dél-angliai városba most a brit kormányfő is ellátogatott, hogy személyesen tájékozódjon a nyomozás részleteiről. „Nagyon örülök, hogy eljöhettem Salisburybe, és beszélhetek azokkal az emberekkel, akiket érintett ez a szörnyű esemény. Ahogy önök is tudják, a parlamentben már bejelentettem az intézkedéseinket és azt, hogy igenis Oroszországot okoljuk ezért a szégyentelen tettért” – fogalmazott Theresa May.

Nagy-Britannia 23 orosz diplomatát kiutasít az országból, emellett felfüggeszti a magas szintű diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal.

A brit kormány a nyomozás eredményei alapján nagyon valószínűnek tartja, hogy az egykori orosz kémet és lányát az orosz vezetés mérgeztette meg bosszúból. Szkripal ugyanis tíz évig a brit titkosszolgálatnak is kémkedett. Emiatt 2006-ban egy orosz bíróság 13 év fegyházra ítélte, 2010-ben azonban fogolycserével kiszabadult, és azóta Nagy-Britanniában élt.

A brit mellett az amerikai, a francia és a német kormány is úgy véli, hogy Moszkva a felelős a támadásért. A merényletben használt idegmérget ugyanis Oroszország fejlesztette ki.

A brit külügyminiszter szerint már az is szinte biztos, hogy a támadást Vlagyimir Putyin elnök rendelte el. „Szerintünk elsöprő a valószínűsége annak, hogy Putyin döntött az idegméreg bevetéséről az Egyesült Királyságban. Ilyesmire a második világháború óta nem volt példa Európa utcáin” – nyilatkozta Boris Johnson.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reagált a brit védelmi tárca vezetőjének csütörtöki nyilatkozatára. Gavin Williamson akkor kemény bírálatot fogalmazott meg. „Hogy a brit katonai vezető szavaira reagáljak, ahogy önök nevezték a védelmi minisztert, nos, ő egy kedves fiatalember. Lehet, hogy egyszerűen csak pár hangos kijelentéssel szeretne bekerülni a történelemkönyvekbe. Theresa May azt mondta, hogy az oroszok bűnössége nagyon valószínű. Erre ő azt mondja, hogy Oroszország kullogjon el, és fogja be a száját. Talán nem tanult eleget, nem tudom” – fogalmazott Lavrov.

Közben az orosz Nyomozó Bizottság is megkezdte a Julija Szkripal elleni gyilkossági kísérlet vizsgálatát. Azért csak az övét, mert orosz állampolgár. „A bűncselekmények vizsgálata az orosz törvények előírásai és a nemzetközi jog alapján zajlik majd. A nyomozók a tervek szerint magasan képzett szakértők bevonását is tervezik. Készen állnak arra is, hogy a megfelelő brit hatóságokkal együttműködjenek” – nyilatkozta Szvetlana Petrenko bizottsági szóvivő.

Az orosz külügyminiszter is bejelentette, hogy a brit lépésre válaszul Oroszország is brit diplomatákat fog kiutasítani. Szergej Lavrov úgy véli, a mérgezést mások követhették el azzal a céllal, hogy keresztbe tegyenek az oroszországi foci-vb-nek. 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!