2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje

Következik:

Vezércikk 04:00

Éleződik a konfliktus az oroszok és a britek között

Hír TV

2018. március 15., csütörtök 22:12, frissítve: csütörtök 23:00

Provokációnak minősítette Oroszország, diplomatáinak kiutasítását Nagy-Britanniából. Vlagyimir Putyin megüzente Londonnak, hogy a válasz nem marad el.

A brit kormány két tucat olyan orosz hírszerzőt utasít ki, akiket diplomatának álcázva küldött Moszkva a szigetországba. Egy hetet kaptak arra, hogy elhagyják az Egyesült Királyságot.

Ez lesz a legnagyobb egyedi kiutasítási akció az elmúlt 30 évben, és a lépés tükrözi azt a tényt, hogy az orosz állam nem először hajtott végre cselekményeket az Egyesült Királyság ellen – mondta a brit miniszterelnök.

Theresa May arra utalt, hogy a gyanú szerint orosz fejlesztésű idegméreggel próbáltak végezni Nagy-Britanniában egy orosz kettős ügynökkel, aki a briteknek is kémkedett. Nagy-Britannia nem fogadja az orosz külügyminisztert, a brit politikusok pedig bojkottálják az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot. A kemény londoni választ az orosz nagykövet provokációnak minősítette.

Úgy véljük, hogy az Egyesült Királyságnak a nemzetközi jogot kellene követnie, és azt kellene kérnie a vegyifegyver-tilalmi szervezettől, hogy indítson nyomozást – hangoztatta Oroszország londoni nagykövete, Alexander Vlagyimirovics Jakovenko.

A Kreml szóvivője hasonló hangnemben nyilatkozott.

Azzal kezdeném, hogy lesznek válaszlépések. Természetesen nem sokat váratnak magukra – mondta Dmitrij Peskov, Vlagyimir Putyin sajtófőnöke.

A NATO-főtitkár példátlannak tartja a brit földön elkövetett gyilkossági kísérletet.

Ez az első idegméreggel elkövetett támadás a szövetség területén a NATO megalapítása óta. Minden szövetséges egyetért abban, hogy a támadás a nemzetközi normák és megállapodások totális bemocskolása volt. Nincs helye ilyennek a civilizált világban – mondta Jens Stoltenberg.

A brit védelmi minisztérium kutatási-fejlesztési központot hoz létre a vegyi fegyverekkel elkövetett támadások miatt.

Őszintén: Oroszországnak el kellene kullognia, be kéne fognia a száját. Ha válaszolnak a szankciókra, akkor a válaszukat alaposan elemezzük majd, és megnézzük, mit tehetünk. De helytelen lenne előre elítélni őket – mondta a brit védelmi miniszter, Gavin Williamson.

Nagy-Britannia legfőbb nyugati szövetségesei, az Egyesült Államok, Németország és Franciaország közösen ítélték el a mérgezést, amely mögött ők is az oroszokat sejtik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!